Около 10 000 украински военнослужещи остават в Бахмут, който е в оперативно обкръжение, заяви представителят на руските власти в Донецка област Ян Гагин, цитиран от РИА Новости.

"Сега в Артьомовск (Бахмут) остава доста голям гарнизон - около 10 хиляди души, може би малко повече. Някои части са го напуснали, някои части се опитват да го напуснат. В същото време нашата артилерия опитва да ги достигне", заяви той .

Както отбеляза Гагин, руските сили контролират всички входове на града, така че доставката на боеприпаси и транспортирането на военнослужещи за Въоръжените сили на Украйна е "проблематично и опасно“.

"Не изключвам да се правят опити да се пробие към Бахмут, за да се достави нещо, да се доставят боеприпаси. И по същия начин ще има опити да се пробие оттук, включително и с бой, за да се достигне Часов Яр“, предположи Гагин.

Според него "в района се е образувал почти нов котел, който може да се сравни с Дебалцево и други, в които по-рано "се варяха“ украинските въоръжени сили“.

Бахмут се намира в контролираната от Киев част от Донецка област, северно от големия град Горловка. Това е важен транспортен възел и основна част от защитната линия на ВСУ Бахмут-Северск, която по-рано беше пробита при Соледар.

По-рано и основателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин обяви, че бойците на групировката практически са обкръжили града.

Също в събота двама украински служители по сигурността обявиха, че техните части са получили заповед да напуснат населеното място - това е командирът с позивна Маджар и бившият генерален прокурор на Украйна Юрий Луценко, сега командир на взвод ударни дронове.

Едновременно с това официално ВСУ съобщават, че все още контролират града и засега няма дадена команда за евакуацията на Бахмут.