В понеделник, 24 юни, в град Фрязино, Московска област, Руска федерация, е избухнал силен пожар в изследователския институт "Платан". Двама души са загинали при пожара. Това е съобщил губернаторът на Московска област Андрей Воробьов, предава ТАСС.

Площта на пожара е достигнала четири хиляди квадратни метра.

Руските канали в Telegram съобщават, че по предварителна информация пожарът е започнал на петия-шестия етаж, в офисите на корпуса за планиране и проектиране. Според информация в социалните мрежи има девет човека, който са блокирани в горящата сграда.

Според украински медии "Платан" е предприятие от радиоелектронната отбранителна промишленост на Русия. Компанията се занимава с разработване на електронно-лъчеви устройства и полупроводникови лазери, както и на течнокристални екрани (LCD).

По последни данни площта на пожара е достигнала 4,5 хиляди квадратни метра. Четири етажа са обхванати от огъня. Хеликоптер Ка-32 от Московския авиационен център е излетял към мястото, за да помогне в потушаването на пожара.

"На място работят над 100 души и 40 единици техника. Работата на спасителите се усложнява от високите температури и гъстия дим".

Информацията за пожара е постъпила по-рано на 24 юни. Първоначално е съобщено, че става дума за изследователския институт "Платан", но пресслужбата на холдинга "Руселектроника" са уточнили, че сградата няма нищо общо с изследователските институти и отбранителната индустрия, "в края на 90-те години тя е станала частна собственост", допълват руските медии.