От миналия септември всички търговски обекти бяха задължени да показват цените в куни и в евро, като беше възприет и фиксиран курс. А по-големите търговски вериги направиха това доброволно даже от по-рано, някъде от юли или от август точно с идеята хората постепенно да привикнат. Това каза Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия в Хърватия в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" в коментар по темата "Kак изглежда Хърватия в първите дни от Еврозоната и Шенген“.

"В самата новогодишна нощ имаше страшно веселие по площадите, хората се веселят, и имаше опасение, че точно в полунощ след като се очакваше вече да сме влезли в Еврозоната, да възникнат някакви проблеми, но такива нямаше. Аз нарочно отидох до един банкомат в първите часове на новата година да изтегля евро – без никакви проблеми", каза Златев.

По негови думи постепенно хората започват да привикват към еврото.

"Има тук-таме някои да ги наречем временни затруднения, в смисъл такъв, има хора, особено това са хора по пазарите, които са свикнали да пазаруват от пазарите си, както и ние, които твърдят, че при тази промяна на валутата някъде се появяват разлики при цените, че някои неща са поскъпнали. Но това са някакви временни и пак казвам не е повсеместно явление. Предполагам, че тук до няколко дни нещата ще отшумят. Сега в момента, както ние разговаряме, има заседание на правителството, което се занимава точно с този въпрос – за още по-строг контрол, да не използват някои недобросъвестни търговци ситуацията, за да завишат изкуствено и неоправдано цените", каза в заключение той.  

Цоня Събчева