Преди осем месеца западните страни обявиха решението си да доставят танкове на Украйна. Преди четири месеца световните медии разпространиха снимки на горящи германски Leopard край Запорожие, когато за първи път масово влязоха на бойното поле в Украйна. Сега американските танкове Abrams са новото попълнение към парка от германски, британски и френски тежки бронирани машини на украинските въоръжени сили (ВСУ). ТАСС обобщи междинните резултати от украинския дебют на западните школи за бронетанкова техника.

Чакане и подготовка

Украинският президент Володимир Зеленски поиска от Запада "военна помощ без ограничения“, включително основни бойни танкове (ОБТ), през март 2022 г., обръщайки се към участниците на среща на върха на НАТО.

Почти година ръководството на страните от Северноатлантическия алианс се въздържаше да доставя тежка техника на Киев. Ситуацията за Киев беше усложнена от плачевното състояние на флота от ОБТ, съхраняван от западните страни.

Франция не посмя да дари основните си бойни танкове Leclerc на Украйна. Вместо това в средата на март тази година Киев получи партида френски бронирани машини AMX-10RC, които се изваждат от арсенала на републиката. Поради колесното шаси и наличието на купол с оръдие с калибър 105 мм, те се наричат ​​​​"колесни танкове“, въпреки че превозното средство има само броня и е предназначено предимно за разузнаване.

И накрая, в края на септември The New York Times, позовавайки се на американски официални лица, съобщи, че първата партида танкове M1 Abrams, обещана от САЩ още през януари, е пристигнала в Украйна. Броят на бронираните машини не се уточнява, но събеседниците на изданието съобщиха, че останалите машини ще бъдат прехвърлени на украинската страна през следващите месеци. Общо Киев очаква 31 машини от този тип. Подобно на Великобритания, Съединените щати обявиха решението си да предадат боеприпаси с обеднен уран на украинските въоръжени сили.

Характеристики на западното танкостроене

Танковете в западен стил се различават от ОБТ на съветската конструкторска школа. Западните машини са по-големи и по-тежки: Leopard 2, който Полша реши да прехвърли на Украйна, тежи около 60 тона, а Challenger 2 с допълнителна броня тежи до 75 тона.Високото тегло, според експертите, намалява мобилността на танковете, общата им проходимост и налага ограничения върху дизайна на мостове, които ОБТ могат да пресичат. Силно повреден танк е по-труден за евакуация. За сравнение най-новият руски Т-90М "Прорив“ тежи 52 тона.

Друг проблем за украинските въоръжени сили е липсата на съвременна защитна екипировка на тези модификации на германски и британски танкове, с които съюзниците решиха да подкрепят Украйна. Сергей Суворов, експерт в областта на бронираните машини, доктор на военните науки, полковник от запаса, в интервю за ТАСС отбеляза, че танкът Leopard 2 във версия A4 няма инсталирана динамична защита за противодействие на щетите от кумулативни боеприпаси. "Всеки гранатомет, всяка ПТУР (противотанкова управляема ракета) може да се справи с него“, сподели мнението си той.

Експертът отбелязва, че американските танкове M1 Abrams многократно са били поразявани от съветски оръжия, включително остарели, по време на конфликта в Персийския залив. "Според опита от бойното използване в Ирак, те "горяха". Кулата беше пробита от 100-милиметров бронебоен снаряд с тъпа глава на танк Т-55. <...> Имаше случаи на "Ейбрамс" ударени от автоматични оръдия на БМП (бойни машини на пехотата): като на Брадли, и нашите БМП-2“, казва той.

Освен това специалистът е скептичен относно идеята за прехвърляне на остарелите танкове Leopard 1A5 на украинските въоръжени сили. "По отношение на защитата той е много по-нисък стандарт от нашите танкове, дори като Т-55М и Т-62М. Добавена е известна електроника и е подобрена СУО (система за управление на огъня), но като цяло срещу машини като Т-72, ​​Т-90 и Т-80, могат да действат само от засади в страничните и задните проекции“, сподели мнението си Суворов, като добави, че снетият от въоръжение немски танк може да се използва за поддръжка на пехотата, а дори и тогава при липса на руски танкове и противотанкови оръжия .

Друга разлика между западните бронирани машини и руските и съветските е липсата на автомат за зареждане. Вместо това екипажите на Leopard 2, Challenger 2 и M1 Abrams са оборудвани с допълнителна единица: зареждащ. Според Суворов, при интензивна стрелба, бойната скорост на огън на такива танкове ще намалее - за разлика от машините с автомат, която "не се уморява“. В допълнение, "британецът" е оборудван с оръдие с отделно зареждане, в задната част на което първо трябва да сложите снаряд, а след това заряд за изстрелване.

С какво руснаците унищожават западните танкове?

Масовото използване на западни танкове, според руското министерство на отбраната, е започнало на 4 юни като част от отдавна обещаваната офанзива. Още на следващия ден руските войски унищожиха осем танка Leopard и три френски колесни танка, съобщи военното ведомство. Общо за един ден украинските сили загубиха 79 единици чужда техника.

Суворов изрази мнение, че украинските танкове западен образец са били унищожени от почти всички видове оръжия и военна техника, използвани от руските въоръжени сили: мини, артилерия, армейска авиация, противотанкови ракетни системи (ПТУР), ръчни гранатомети, дронове-камикадзе , както и руски танкове по време на танкови дуели.

Хиляди минни полета, милиони разположени мини възпрепятстват маневрата на украинските сили, унищожават и обездвижват бронетехниката на украинските въоръжени сили. За това говорят руското министерство на отбраната и войници в зоната на бойните действия, което се потвърждава от руски и чуждестранни експерти. Така в края на септември два ОБТ Strv 122 - шведски модернизирани Leopard 2A5 - бяха взривени от противотанкови мини, а след това бяха довършени от безпилотни самолети-камикадзе.

Баражиращите боеприпаси се използват широко за унищожаване на западни танкове. През юли руското министерство на отбраната на Русия разпространи кадри на дрон (вероятно "Ланцет“), който удря германски Leopard, опитващ се да атакува позициите на руските въоръжени сили. Според руското военно ведомство машината е унищожена. В друг описан епизод германски танк от този тип е унищожен от екипажа на противотанкова ракетна система (ПТРК).

Според открити източници, британският Challenger 2 също е бил унищожен от ПТРК "Корнет“.Това е първата бойна загуба на машини от този тип за всичките 30 години на експлоатация, което беше потвърдено от британския министър на отбраната Грант Шапс. Трябва да се отбележи, че към момента на публикуване на тази статия сайтът на сухопътните сили на Обединеното кралство продължава да твърди, че нито една машина не е унищожена от неприятелия, но също така мълчи за доставките им в Украйна.

Успешно унищожават западната бронетехника и руските артилеристи. Например, руското министерство на отбраната съобщи за бойната работа на екипажа на самоходната артилерийска установка "Хиацинт-С“ с калибър 152 мм, в чиято сметка са германските танкове Leopard и американските бойни машини на пехотата Bradley. Друг доклад от военното ведомство показва бойна последователност, в която екипажът на гаубица Д-30 нокаутира Leopard 2, проследяван от дрон.

Много западни бронирани машини бяха унищожени от армейската авиация. Многократно са публикувани зрелищни кадри от бойната работа на щурмови вертолети Ка-52 и Ми-28, въоръжени с управляеми ракети с въздушно изстрелване.

Пример за такива боеприпаси е ракетата "Вихър“. "Тя (ракетата) по принцип може да унищожи всякакви танкове, които в момента се доставят на Украйна от западните страни. Това е свръхзвукова ракета с тандемна бойна глава, много мощна", изрази мнението си Суворов в интервю за ТАСС.

"Ка-52 бързо направи антиреклама на танковете Leopard и друга прехвалена техника“, сподели мнението си командирът на вертолета с позивна "Майстор“.

"Корнет“, "Вихър“ и други съвременни противотанкови оръжия на руските въоръжени сили са оборудвани с тандемна бойна глава, способна да поразява бронирани машини с динамична защита (ДЗ). Когато такава ракета порази целта, тя изстрелва първо предзаряд, който унищожава дистанционното наблюдение, а след това основният заряд, който пробива бронята.

През август руското министерство на отбраната заяви, че украинските сили са загубили 1831 танка и други бронирани бойни машини от юни насам, включително 25 танка Leopard и седем френски "колесни танка“.

"Те се превърнаха в стоящи мишени“

"В по-голяма степен в Украйна западните танкове бяха унищожени от некомпетентното им използване: използването на танкове без подходяща поддръжка - навлизане в минни полета, без да се правят проходи в тях, без подходящо разузнаване и т.н. В резултат на това те се превърнаха в стоящи цели, които бяха унищожени с всички налични средства“, — сподели мнението си Суворов в разговор с ТАСС, оценявайки опита от бойното използване на западна техника в зоната на бойните действия в Украйна. Според него задачата на руските военни е била улеснена от липсата на динамична защита на западните танкове.

Голямата маса и асфалтовите "обувки“ по веригите, които така и не си направиха труда да премахнат, доведоха до това, че танковете засядаха в калта, буксуваха и отново се превръщаха в мишени", казва полковникът от резерва.

В същото време той предположи, че украинските екипажи, обучени от западните страни, са недостатъчно обучени. "Най-вероятно те не са много подготвени, ако смело се движат към мините <...> и тогава всички стават... Никога не съм виждал нито едно видео, където да е ясно, че украинските танкови екипажи стрелят от западни танкове по време на битка поне някъде“, отбелязва Суворов.

"Нашите ПТС (противотанкови средства) действаха както трябва, защото те бяха разработени в СССР и след това в Русия именно за да унищожават всички тези вражески танкове, които унищожават в Украйна. Те просто потвърждават тяхната висока ефективност и факта, че са създадени правилно!“ - обобщава експертът.