Адмирал Виктор Лиин, който досега заемаше командващ на Балтийския флот, официално е назначен на длъжността командващ Тихоокеанския флот на Русия, съобщава ТАСС, позовавайки се на свой източник. Рокадите се случват след мащабните учения на далекоизточните формирования на руския флот по "отразяване на условен противник“ в района на Южните Курили.

Съгласно информацията на държавната агенция, вицеадмирал Владимир Воробьов е назначен за командир на Балтийския флот.

"На поста командир на Балтийския флот е назначен вицеадмирал Владимир Воробьов, който преди това заемаше длъжността заместник-началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия. Той замени на този пост адмирал Виктор Лиин“, отбелязва събеседникът на агенцията.

ТАСС няма официално потвърждение на тази информация.

На 20 април два източника, близки до военното ведомство, разкриха, че адмирал Лиин може да замени Сергей Авакянц като командир на Тихоокеанския флот, а вицеадмирал Воробьов може да оглави Балтийския флот.

Както писа "Фокус", Виктор Лиин е роден на 19 юни 1968 г. в град Печори, Псковска област. През 1990 г. завършва Висшето военноморско училище "Фрунзе". През 1999 г. става командир на атомната подводница "Сегежа" от 11-та дивизия подводници на Северния флот. През 2010 г. е назначен за командир на Беломорската военноморска база на Северния флот, а от 2012 до 2014 г. командва войски и сили в североизточната част на Русия. От 2016 г. до 2019 г. е началник на щаба - първи заместник-командир на Черноморския флот. От 2019 г. до 2021 г. е заместник-началник на Генералния щаб. От 5 октомври 2021 г. командва Балтийския флот.

Вицеадмирал Владимир Михайлович Воробьов е роден в семейството на военен моряк. През 1990 г. завършва Висшето военноморско водолазно училище на Ленинския комсомол и започва служба в подводните сили на Северния флот. Той премина от инженер на група навигационни бойни глави до командир на атомна подводница, а след това и командир на формирование. Той служи като началник-щаб, а след това командир на Беломорската военноморска база на Северния флот.

От юли 2019 г. до април 2021 г. Воробьов е началник-щаб - първи заместник-командир на Балтийския флот. От април до октомври 2021 г. - началник на щаба - първи заместник-командир на Северния флот. От 5 октомври 2021 г. - заместник-началник на Генералния щаб. Завършва Висшите специални офицерски класове на ВМФ, Военноморската академия на името на Н. Г. Кузнецов и Военната академия на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация.