Руските войски продължават да се опитват да превземат Часов Яр, там активно действат техни самолети. Това заяви офицерът от отдела за планиране на Рубежката бригада, майорът от Националната гвардия на Украйна Дмитрий Кожубенко, информирайки за ситуацията на направлението Лиман-Бахмут, предава УНИАН.

По думите му руснаците трупат резерви както от пехота, така и от техника, но ВСУ са готови за това.

"Той също така извършва такива местни разузнавателни дейности под формата на изпращане на малко количество щурмова маса, за да идентифицира нашите огневи позиции“, казва Кожубенко.

Той отбелязва, че сега в района на отбраната на бригада "Рубеж“ руснаците вече не използват толкова често армейската авиация, но има случаи, когато поразяват с ФАБ предни украински позиции.

"Но сега основният приоритет на врага е Часов Яр. Те искат да пречупят гръбнака на нашата защита и да стигнат до Краматорско-Славянската агломерация. Но там просто стоят стоманени хора и е невъзможно да им се счупи гръбнакът. Не знам какво трябва да се направи - руснаците със сигурност нямат това. Сега противникът е съсредоточил там армейската авиация и момчетата трябва да се задържат“, отбеляза Кожубенко.

По думите му, в град Часов Яр все още има известно количество местно население.

"Това са главно хора, които "чакат“ (става дума за тези, които чакат да дойде Русия), или такива, които няма къде да отидат“, добави Кожубенко.

Според него логистиката към Часов Яр сега е под плътен огневи контрол на руските войски и затова всяко движение с хуманитарна помощ е "игра на рулетка“.