На 25 март 2024 г. руснаците нанесоха удари по Киев - те вероятно са използвали ракети "Циркон", пише УНИАН, като отбелязва, че това е втората атака по Украйна с това оръжие.

Както припомни офицерът от украинските въоръжени сили Тарас Березовец в интервю за "24 канал“ , преди около три години руският президент Владимир Путин представи ракетите "Циркон" като "чудо-оръжие", способно да преодолее западните системи за противоракетна отбрана. Въпреки това, по думите му, и двата "Циркона“, изстреляни срещу Украйна, са били свалени.

Според военния атаката срещу Киев може да бъде свързана с Деня на Службата за сигурност на Украйна, който се отбелязва на 25 март. Той не изключва целта на да са били държавни сгради, свързани със СБУ.

"Тези хиперзвукови ракети имат скорост от почти 11 хиляди километра в час. Съответно времето за полет на такава ракета от територията на временно окупирания Крим до украинската столица е само около три минути. Това са тестове. Врагът тества, както той самият смята, най-страшното му оръжие в бойни условия.Руснаците се опитват да използват войната за бойни изпитания на своите видове оръжия“, подчерта Березовец.

Офицерът отбеляза, че при първото използване на тази ракета тя е била свалена. По време на втората атака това оръжие също предполагаемо не е достигнала целта си.

"Това означава, че западните системи за противовъздушна отбрана са в състояние да се справят с оръжия, които Путин каза, че са неуязвими за каквито и да е съвременни системи, по-специално за американския Patriot“, добави военният.

По думите му, бойните глави на тези ракети ще бъдат внимателно проучени и с тях ще работят специалисти. Той отбелязва още, че новините са много лоши за руснаците - съдейки по снимките на свалените "Циркони“, публикувани онлайн, "там наистина има върху какво да се работи".

"Основната бойна глава на ракетата е почти непокътната. Деформирана е, но почти непокътната. Да, уникална информация ще попадне в ръцете на наши и западни специалисти. И какво следва? Какви козове ще останат в ръкава на Путин, ако най-много тайното оръжие вече не е така? Това е много лоша новина за него", заключи той.