Украинските успяха да напреднат с упорити боеве към стратегически град в източната част на страната, заплашвайки да изолират хиляди руски войници след четири дни бързи успехи, които хванаха Москва неподготвена и промениха инерцията на войната, пише Wall Street Journal.

Пробивът демонстрира за първи път, че Украйна, с помощта на западната военна помощ, може да си върне територия от руските сили, окупиращи части от южната и източната част на страната, отбелязва изданието.

След като пробиха руската отбрана в североизточния район на Харков по-рано тази седмица, украинските сили се придвижиха с повече от 50 километра към Купянск, вземайки инициативата в конфликта след месеци на тежки загуби.

Напредъкът на Украйна накара Русия да изпрати спешно подкрепления към Харков и повиши перспективата за най-големия обрат за Москва, откакто беше принудена да изтегли силите си около столицата Киев през март.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в петък, че ВСУ са си върнали контрола над повече от 30 града и села в района на Харков през последните дни и че се предприемат мерки за затвърждаване на успехите. Но към момента не се знае с какви резерви разполага Украйна, за да укрепи територията, която завладя, и да разшири печалбите си, отбелязва американският.

Но изображенията на украинското знаме, издигнато над сградите на местната власт и жителите, поздравяващи войниците със сълзи на радост, повишиха морала в цялата страна след месеци на отбрана. Едно видео показва как украински войници в град Балаклея се качват на бронетранспортьора, за да съборят транспарант с надпис "Ние сме с Русия! Един народ!"

"Много ни е трудно, но се придвижваме напред“, каза командващият въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Валерий Залужни в акаунта на Министерството на отбраната в "Туитър“. Придружаващо видео показва как цивилни се радват на завръщането на украинските сили след шест месеца под руска окупация.

Изненадващата офанзива постави украинските сили на границата на Купянск, град с около 30 000 жители преди войната, който е критичен железопътен и шосеен възел за снабдяването и движението на руските окупационни сили в Източна Украйна. Контролът над града ще изолира руските сили на юг в Изюм, който Москва се опитваше да използва като плацдарм за собствената си офанзива.

Руските окупационни власти обясниха в петък, че ситуацията в Купянск остава трудна, но военните са успели да задържат града, съобщи руската държавна информационна агенция РИА Новости. Те твърдят, че нито една украинска част не е успяла да проникне в града.

Виталий Ганчев, ръководител на установената от Русия администрация в Харковска област, каза, че украинските сили са постигнали значителна победа при пробиването на отбраната на Русия в Харков.

Видео, публикувано от Министерството на отбраната на Русия в петък, показва как руските военни придвижват бронирани машини и персонал в посока Харков.

Генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг пък отново отбеляза, че войната навлиза в критична фаза, докато Украйна напредва на бойното поле.

Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя късно в четвъртък отхвърли съобщенията за пробив на украинските войски по време на контранастъплението им, според РИА Новости. Той каза, че украинските военни са успели да превземат само няколко периферни села и "не може да се говори за пробив“.

Руски военни кореспонденти обаче свидетелстват, че руските сили се готвят да защитават Купянск. Загубата на града ще влоши сериозно, но не и ще прекъсне напълно наземните комуникационни линии на Русия с Изюм, според Института за изследване на войната, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, прогнозирайки, че украинските сили ще го превземат след дни.

Въпреки успехите, държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен подчерта "значителните ресурси“ на Русия ден след срещата със Зеленски в Киев.

"За съжаление, трагично, ужасяващо, президентът Путин демонстрира, че ще хвърли много хора в това с огромна цена за Русия“, заяви Блинкен. "Тази [война] вероятно ще продължи значителен период от време“.

Миналата седмица Украйна също започна офанзива в южната област Херсон, но напредъкът там е по-бавен.

Шест месеца след началото на войната Киев е под нарастващ натиск да покаже на западните партньори, че може да превърне милиардите долари военна подкрепа в значими печалби на бойното поле.

Пристигането на далекобойна прецизна артилерия от Запада помогна да се забавят усилията на Русия да превземе целия Донбас бързо. На изток украинските сили постепенно отстъпиха територия на руската армия, настъпваща зад стена от артилерийски огън, която опустошаваше градове и села.

През юли Украйна анонсира, че подготвя офанзива в района на Херсон, отвличайки руските войски от други участъци на фронтовата линия, простираща се на около 1500 километра. Това остави по-тънка отбраната на руснаците на места, включително Харков.

Видеоклип, предполагаемо заснет в Балаклея, показва разплакани жени, които прегръщат украински войници на прага им и им предлагат палачинки.

Снимки от друго село, превзето от украинските сили през последните дни, показват, че табелата на входа на Шевченкове вече е била пребоядисана в жълто и синьо на украинския флаг.

"Почистването все още продължава“, каза Олег Синегубов, ръководител на областната военна администрация на Харков. "Полицията и другите служби се завръщат в освободените населени места. Възобновява се работата на държавните органи."

Полицията призова жителите на новоосвободените райони да докладват за престъпления, извършени от окупационните руски сили. В села, окупирани от Русия, публикации в местни чат групи призоваваха жителите да идентифицират колаборационистите.

На юг и изток украинските сили са си върнали около 1000 квадратни километра, каза Зеленски в четвъртък - повече от територията на Ню Йорк - от началото на септември.

Президентският съветник Михайло Подоляк каза, че успехите доказват, че Украйна може ефективно да използва модерните западни оръжия, за да деокупира своята територия.

Печалбите "създават пукнатини в руското информационно пространство и подкопават доверието в руското командване“, посочва Институтът за изследване на войната.

Изправена пред неуспехи на изток, Русия засили ударите срещу Харков, вторият по големина град в Украйна, през последните дни. Кметът Игор Терехов съобщи, че руската артилерия в петък е ранила 10 души, като е нанесла щети на детска градина и частни домове.

В югоизточната част на страната Украйна обмисля спирането на единствения останал реактор в Запорожката атомна електроцентрала, съобщи Международната агенция за атомна енергия в петък. Обстрелът през нощта срещу четвъртък остави завода без безопасен и устойчив източник на резервно захранване. Централата може да се обърне към резервни генератори, но те имат достатъчно гориво само за около 10 дни, според украинската държавна ядрена компания Енергоатом.

"Това е неустойчива ситуация и става все по-несигурна“, каза генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси. "Електроцентралата няма външно захранване... Това е напълно недопустимо. Не може да устои."

Междувременно директорите по въоръженията на съюзническите нации ще се срещнат на 28 септември в Брюксел, за да обсъдят как да увеличат производството на боеприпаси в подкрепа на Украйна, разкри пред репортери в петък Бил Лаплант, заместник-министър на отбраната на САЩ.

Войната в Украйна изчерпа американските запаси от 155 мм боеприпаси и Пентагонът търси други съюзнически партньори да доставят повече, докато се работи за увеличаване на производството на снаряди.

Към 24 август американската армия заяви, че е предоставила на Украйна до 806 000 155-милиметрови снаряда, които се използват за различни видове гаубици, ключово оръжие за отбраната на Украйна.