В Бразилия - най-големият доставчик на кафе в света - запасите от зърна може да достигнат историческо дъно до пролетта на тази година поради сушата в региона. Това съобщи в събота Bloomberg, цитирайки Силас Бразилейро, ръководител на Националния съвет по кафето.

Според него до март запасите от кафе в страната може да намалеят до 7 млн. торби с тегло 60 кг, а най-удобното ниво би било 9-12 млн. торби.

"Запасите са толкова ниски, че дори при добра реколта през следващата година, Бразилия вероятно ще се затрудни да се справи с търсенето. Нуждаем се само от дъжд“, заяви Нелсън Карвалаес, член на борда на експортната група Cecafe

Междувременно глобалното търсене продължава да расте, като потреблението на кафе на зърна се е увеличило с 1,5% тази година и 2% през миналата година, според hEDGEpoint Global Markets. С нарастването на търсенето се повишават и цените. Агенцията отбелязва, че цената на фючърсите за кафе арабика в Ню Йорк е нараснала с 11% на годишна база и анализаторите смятат, че този процес ще продължи.

"Цените в световен мащаб ще продължат да растат и несигурността относно бразилските доставки е една от причините за това“, заяви Гилерме Мория, старши икономически анализатор в нидерландската Rabobank.

Ситуацията едва ли ще се промени в близко бъдеще, смята изданието, като посочва прогнозите, че през следващите месеци сушата в Бразилия ще се засили, а Колумбия - вторият по големина доставчик на кафе, напротив, ще изпита изобилие от дъждове. Неблагоприятното време застрашава и кафеените плантации в Гватемала, Хондурас и Никарагуа.