Очаква се Русия да се съгласи да удължи споразумението с посредничеството на ООН и Турция, което позволява износ на зърно и други селскостопански продукти от Черно море, осигурявайки жизненоважен поток от хранителни продукти към световния пазар, пише Bloomberg.

Русия вероятно ще позволи сделката да бъде подновена след изтичането й на 19 ноември, според четирима души, запознати със ситуацията, всички от които са говорили при условие за анонимност, за да обсъдят въпроси, които все още не са публични. Те не уточниха дали Русия ще се стреми да добави нови условия в замяна на удължаването или други подробности.

Говорител на съвместния орган, администриращ сделката от Истанбул, каза, че на този етап няма нищо за потвърждаване или обявяване. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не отговори веднага на искане за коментар.

Първоначалният пакт, сключен в края на юли с Турция и Украйна, съживи износа по море от Украйна, след като Русия блокира пристанищата на страната след нахлуването си. Той беше с посредничеството на Турция и ООН и беше подписан за първоначалните 120 дни, които трябва да изтекат в събота. Сделката предвижда автоматично удължаване с още 120 дни, освен ако една от страните не реши да я оттегли или промени.

Заедно с първоначалното споразумение ООН се ангажира да помогне за осигуряването на безпрепятствен износ на руски храни и торове.

Президентът Владимир Путин се оплака, че сделката не е направила достатъчно за облекчаване на износа на руски зърнени култури и торове, въпреки че те не са обект на санкции и обемите на доставките са нараснали. Той също така твърди, че доставките от Украйна не отиват в най-бедните страни, въпреки че ООН обяви, че целта на споразумението е да се намалят цените чрез увеличаване на доставките за световния пазар, обяснява агенцията.

Украйна е изпратила повече от 10 милиона тона реколта през Черно море, откакто сделката влезе в сила, най-вече царевица и пшеница.

Миналия месец Русия за кратко спря участието си в сделката, но след като ООН и Турция обещаха да продължат така или иначе, възобнови спазването й. В понеделник Песков, говорителят на Кремъл, каза, че разговорите миналата седмица в Женева с ООН за удължаването му са били "доста конструктивни“, но отказа да коментира дали сделката ще продължи.

Украйна изрази оптимзъм по-рано този месец, че пактът ще бъде удължен.

Износът на зърно от Русия се ускорява на фона на огромна реколта, докато доставките от Украйна се забавят поради несигурността дали сделката ще бъде удължена, отбелязва още Bloomberg.