Съдът в лондонския район Ууд Грийн ще произнесе присъдите срещу петимата граждани на България, обвинени в организирането на една от най-големите схеми за източване на социални помощи и пране на пари в Обединеното кралство, съобщават британските медии, включително вестниците The Telegraph и Daily Mail.

Процесът започна в сряда, като в хода на заседаният от изминалия ден бяха представени нови сведения за дейността на бандата и бе изслушана защитата им.

На първото съдебно заседание през април Галина Николова, Стоян Стоянов, Цветка Тодорова, Гюнеш Али и Патриция Панева направиха признания, че са източили социални помощи на стойност близо 54 милиона паунда за период от четири и половина години – между октомври 2016 и май 2021 година.

Бандата за измами с обезщетения е изпратила хиляди фалшиви искове за Universal Credit, използвайки или реални хора, или откраднати самоличности. Тези искове са били подплатени с набор от фалшиви документи, включително фалшиви фишове за заплати.

Като част от разследването полицията на Острова идентифицира три "фабрики за обезщетения“ в Лондон, откъдето произхождат повтарящи се фалшиви искове. По време на акциите полицията откри и "пакети с искове“, съдържащи фалшиви документи, както и пачки пари, натъпкани в пазарски чанти и куфари, луксозен автомобил и дизайнерски стоки, сред които часовници, якета и очила.

По-рано прокурорът по делото Бен Рийд описа делото като "сложен и предизвикателен случай“, който изисква "тясна и ефективна работа“ между властите на Обединеното кралство и международните партньори в България и агенцията на Европейския съюз за борба с престъпността - Евроюст.

"Това дело е най-голямото съдебно преследване за измама с облаги, завеждано някога в съдилищата в Англия и Уелс“, уточни той.

"В продължение на няколко години обвиняемите са извършвали измами в промишлен мащаб срещу системата за универсален кредит, коствайки на данъкоплатеца повече от 50 милиона лири“, допълни той.

"Подавайки хиляди неверни твърдения, организираните престъпници се обогатиха от държавни средства, предназначени за защита и помощ на най-уязвимите хора в нашето общество“.