Президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ за обявяване на извънредно положение в щата Флорида заради приближаващата тропическа буря "Иън“ и нареди да бъде предоставена федерална помощ на местните власти, съобщава Associated Press, като се позовава на пресслужбата на Белия дом.

"Днес президентът Джоузеф Байдън обяви извънредно положение във Флорида и нареди да бъде предоставена федерална помощ за допълване на усилията <...> на местните власти поради извънредни условия, причинени от тропическата буря "Иън“ <...>“, се казва в разпространеното от Белия дом изявление.

Указът на Байдън предвижда помощ на властите във Флорида от Министерството на вътрешната сигурност на САЩ и Федералната агенция за управление на извънредни ситуации.

От Белия дом допълниха, че посещението на американския лидер във Флорида на 27 септември е отложено поради тропическата буря.

По-рано заради приближаването на "Иън“ бе отложен поредният опит за изстрелването на ракетата-носител Space Launch System с космическия кораб Orion към Луната, планиран за 27 септември. Очаква се бурята да достигне бреговете на Флорида в средата на следващата седмица. "Иън“ ще се засили до ураган през следващите няколко дни, прогнозира Националният център на САЩ за наблюдение на ураганите.