Властите на Перу обявиха в четвъртък вечерта (местно време) въвеждането на извънредно положение в няколко региона на страната фона на продължаващите антиправителствени протести. Съответният указ на президента Дина Болуарте е публикуван на официалната интернет страница на правителствения вестник El Peruano.

"Да се обяви извънредно положение за 30 календарни дни в департаментите Амазонас, Либертад и Такна“, се казва в документа.

Сблъсъци между протестиращи и полиция пред летището в Арекипа по-рано в четвъртък завършиха с един загинал и 10 ранени. Няколко полицаи пострадаха при сблъсъци с демонстранти в столицата Лима. Миналата седмица властите въведоха извънредно положение в департаментите Пуно, Куско и Лима, както и в няколко провинции на департаментите Апуримак, Мадре де Диос и Мокегуа, но това решение не помогна за стабилизиране на ситуацията в страната.

След отстраняването от власт на президента Педро Кастило на 7 декември 2022 г. в Перу започнаха мащабни антиправителствени демонстрации. Участващите в тях настояват за оставката на Болуарте, закриване на парламента и провеждане на нови избори. Протестите са съпроводени с блокиране на пътища в регионите, атаки срещу летища и правителствени сгради. Над 50 души станаха жертви на насилие по време на протестите, стотици бяха ранени.