Постоянните представители на страните-членки на Европейския съюз се договориха следващите избори за Европейски парламент да се проведат във всички страни от Общността от 6 до 9 юни 2024 г., съобщиха в социалната мрежа Twitter от Шведското председателство на Съвета на ЕС.

"Посланиците на ЕС току-що одобриха датата за следващите избори за Европейски парламент - от 6 до 9 юни 2024 г.“, се казва в разпространеното съобщение.

Изборите за Европейски парламент през 2024 г. ще бъдат десетите след първите преки избори през 1979 г. и първите след излизането на Обединеното кралство от ЕС. След Брекзит 27 места в делегацията на кралството бяха разпределени между други страни. Останалите 46 места бяха премахнати, след което общият брой на членовете на ЕП бе намален от 751 на 705. Но проектодоклад в Европейския парламент през февруари 2023 г. предложи отново да се увеличи броят на членовете на ЕП, за да се отрази развитието на населението.

Броят на депутатите от всяка страна се определя на квотен принцип пропорционално на населението. Най-много депутатски мандати има Германия, а най-малко Кипър, Малта и Люксембург.