Следственият комитет на Русия иска задържане под стража на Дария Трепова, която бе арестувана по делото за убийството на руския военен кореспондент Владлен Татарски в Санкт Петербург, предава ТАСС.

"Главният следствен отдел на Следствения комитет на Русия повдигна обвинение на Дария Трепова. Тя е обвинена в извършване на престъпление по параграф "б“ на част 3 от член 205 от Наказателния кодекс на Руската федерация, част 4 от член 222.1терористичен акт, извършен от организирана група, довел до умишлено причиняване на смърт на лице, незаконно носене на взривни устройства, извършено от организирана група", обясняват от Следствения комитет.

Следствието подаде молба до съда за избор на мярка за неотклонение по отношение на Трепова под формата на задържане под стража.

По време на разследването на престъплението служителите на реда са извършили обиски по местоживеене на Трепова в Санкт Петербург, разпитали са майка й и сестра й. Първоначално е образувано наказателно дело за убийството по общоопасен начин, но по-късно е преквалифицирано по член за терористична атака. Националният комитет за борба с тероризма на Русия съобщи, че акцията по ликвидирането на Татарски е била планирана от специалните служби на Украйна, за нейното изпълнение са използвани агенти, сътрудничещи на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални, който бе признат за екстремистка организация в Русия, на която е подсъдимият поддръжник.

Трепова беше отведена в Басманния съд на Москва за разглеждане на искането на следствието за избиране на мярка за неотклонение за нея, съобщава кореспондент на ТАСС.