Общият размер на средствата, отпуснати от САЩ за помощ на Украйна от началото на войната, възлиза на най-малко 113 милиарда долара, съобщава телевизионният канал FOX News, като се позовава на данни от писмо на ръководителя на Службата за управление и бюджет на Белия дом Шаланда Йънг.

Според документа, изпратен в отговор на искане от сенатор Джеймс Дейвид Ванс (републиканец от Охайо), от началото на войната в Украйна Конгресът на САЩ е отпуснал 111 милиарда долара допълнително финансиране, за да осигури на Киев "жизненоважна сигурност, икономическа и хуманитарна помощ“. Други 2,4 милиарда долара са били преразпределени в полза на Украйна от нецелеви фондове. В допълнение към основните пакети за подпомагане, Държавният департамент на САЩ и Американската агенция за международно развитие (USAID) са предоставили съответно 145 милиона долара и 189 милиона долара през фискалните 2022 и 2023 година за здравеопазване и за дейностите на посолства.

Телевизионният канал посочва, че общата стойност на предадените на Киев средства може да се окаже много по-висока, ако се вземат предвид разходите за подмяна на оръжие и боеприпаси.