Държавният глава на Руската федерация направи специално телевизионно обръщение, в рамките на което обяви частична мобилизация и изрази подкрепа за референдумите, които ще бъдат организирани в контролираните от Москва украински територии.

Частична мобилизация

"За да защитим нашата родина, нейния суверенитет и териториална цялост, за да гарантираме сигурността на нашия народ и хората в освободените територии, считам за необходимо да подкрепя предложението на Министерството на отбраната и Генералния щаб за провеждане на частична мобилизация в Руската федерация“, обяви Путин.

Съответният указ на президента предвижда стартирането на всички мобилизационни дейности от днес, като повиквателни ще получат само граждани от запаса. Те ще преминат допълнително обучение с оглед придобития от руските военни опит в боевете в Украйна. Мобилизираните руснаци ще получават съответното заплащане и статут на войници, служещи по договор. По-късно министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу поясни, че страната разполага с огромен мобилизационен ресурс – близо 25 млн. души, но в хода на частичната мобилизация, обявена от Путин, ще бъдат призовани 300 хиляди резервисти.

Статут на доброволците от Донбас

В обръщението си държавният глава даде инструкции да се приравни статутът на доброволците в Северния военен окръг и милициите от Донбас с този на военнослужещите в руската армия.

"Вече дадох указания на правителството и на Министерството на отбраната изцяло и в най-кратки срокове да определят правния статут на доброволците, както и на бойците от частите на Донецката и Луганската народни републики. Той трябва да бъде същият като на редовния военнослужещ в руската армия“, обяви Путин.

Референдумите

Москва ще подкрепи решението, което ще бъде взето от жителите на Донбас, Запорожката и Херсонска област на предстоящите референдуми за присъединяването им към пределите на Руската федерация, увери Путин в рамките на специалното телевизионно обръщение.

"Ние ще подкрепим решението за тяхното бъдеще, което ще бъде взето от мнозинството жители на Донецката и Луганската народни републики, Запорожката и Херсонската области“, подчерта руският президент.

"Ние не можем, нямаме морално право да даваме близките ни хора на палачи, не можем да не откликнем на тяхното искрено желание сами да определят съдбата си. Парламентите на народните републики на Донбас, както и военногражданските администрации на Херсонска и Запорожка области решиха да проведат референдум за бъдещето на тези територии и се обърнаха към нас, към Русия, с молба да подкрепим подобна стъпка“, припомни Путин, като увери, че от своя страна Русия ще направи всичко, за да осигури безопасни условия за провеждане на референдумите, за да могат хората да изразят волята си.

Политиката на сплашване и терор на киевския режим придобива все по-ужасяващи и варварски форми, а репресиите срещу гражданите в цяла Украйна се засилват, каза Путин. При такива обстоятелства Русия ще подкрепи решението, което ще вземат жителите на Донецката и Луганската република, Запорожката и Херсонската области за тяхното бъдеще, обобщи президентът на страната.

Заплахите

По думите на Путин целта на Запада е да отслаби и унищожи Русия. "Те вече успяха да превърнат Украйна в антируски плацдарм. След като киевският режим публично отхвърли мирното решение на проблема в Донбас и обяви претенциите си за ядрени оръжия, стана ясно, че нова офанзива е неизбежна. И тогава щеше да има атака срещу Крим – срещу Русия“, заключи президентът на страната.

В тези условия решението за провеждане на превантивна спецоперация беше единственото възможно, подчерта още Путин, като повтори, че целта на "специалната военна операция“ е и остава една – "освобождаването на цялата територия на Донбас“.

За първи път Путин публично обяви, че след началото на войната, включително на преговорите в Истанбул, представители на Киев са реагирали положително на предложенията на Москва за гарантиране на сигурността на Русия и защита на нейните интереси. Но мирното решение – според него – не устройва Западът, който "даде пряка заповед на Киев да наруши всички споразумения. След това Украйна започна да се помпа още повече с оръжия, там бяха изпратени банди чуждестранни наемници“, изрази увереност Путин.

Президентът на Русия отправи предупреждения към страните, които се опитват да "шантажират“ Москва с ядрени оръжия, като заяви, че "розата на ветровете може да се обърне в тяхна посока“. Той подчерта, че гражданите на Русия може да бъдат сигурни, че "териториалната цялост на нашата родина, нашата независимост и свобода ще бъдат обезпечени“.