В Камарата на представителите на САЩ се провежда ново гласуване на фона на индикациите за спиране на работата на правителството от полунощ на 30 септември, пише ВВС.

Изправен пред бунт от страна на твърдолинейните си колеги републиканци, председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти се опитва да постигне споразумение за временна 45-дневна отсрочка.

Не е ясно дали мярката му, премахване на помощта за Украйна, ще бъде приета.

Четвъртото спиране на работата през последното десетилетие може да засегне всичко - от пътуването със самолет до издаването на разрешителни за брак.

Повечето държавни служители ще бъдат освободени от работа без заплащане, а важни програми за социално подпомагане ще бъдат спрени.

Това се случва след бунт на твърдата десница в Камарата на представителите на САЩ.

Републиканците контролират Камарата на представителите с крехко мнозинство, докато демократите държат Сената с едно-единствено място.

Това означава, че законопроектите за разходи, които да запазят правителството отворено, трябва да бъдат подкрепени и от двете партии, за да преминат през двете камари и да стигнат до бюрото на президента Джо Байдън.

На 30 септември сутринта председателят на парламента Маккарти заяви, че ще внесе в пленарна зала план за 45-дневна продължаваща резолюция - временното решение ще запази федералните агенции отворени, докато Конгресът не постигне съгласие по нов законопроект за финансиране.

Тя ще включва средства за подпомагане при бедствия, но няма да включва американска външна помощ за Украйна, за което демократите настояват.

Бунтовническата фракция на десните републиканци досега задържаше преговорите в Камарата на представителите, долната камара на Конгреса, с искане за значително съкращаване на разходите, включително с призив да не се финансира повече от САЩ войната в Украйна.

Получавайки подкрепа от президента Доналд Тръмп, част от републиканците провалиха усилията на Маккарти да прокара в Камарата на представителите законодателството, необходимо за излизане от задънената улица.

Макар че председателят на парламента привидно би могъл да се обърне към демократите за гласовете, от които ще се нуждае, за да одобри мярка за разходите, това е ход, който вероятно ще предизвика усилия от страна на бунтовническата фракция да го отстрани от ръководния му пост.

Маккарти също така отказа да приеме законопроект за краткосрочно финансиране, който си проправя път през Сената. Законопроектът, който включва 6 млрд. долара (11,08 млрд. лева) за Украйна и 6 млрд. долара за помощ при бедствия, е последен опит да се предотврати продължително спиране на работата и изглежда има силна двупартийна подкрепа в горната камара.

По-рано мярката на републиканците от Камарата на представителите за краткосрочно финансиране, която включваше строги гранични политики беше отхвърлена от цели 21 членове на партията и не беше приета.

По време на срещата при закрити врата Маккарти е заявил, че републиканците ще трябва да изберат законопроекта на Камарата на представителите или версията на Сената, или ще рискуват да бъдат обвинени за спирането на работата на правителството.

Но разбунтувалите се депутати увериха, че няма да отстъпят за нищо по-малко от дългосрочен законопроект за разходите, в който са разгледани техните приоритети.