Новата противобункерна бомба GBU-72/B с тегло от 2300 килограма се очаква да допълни арсенала на американския стратегическия стелт бомбардировач B-2 Spirit, определян като  "бомбардировачния крал на небето“, съобщава изданието The War Zone, като се позовава на документи от Пентагона.

Американците планират да интегрират GBU-72/B и други неуточнени "модерни оръжия“ в B-2 като част от продължаващите усилия за модернизиране на тези бомбардировачи, преди да започне производството на новия B-21.

Военновъздушните сили на САЩ очакват разработването на GBU-72/B да приключи тази фискална година и оръжието в крайна сметка да замени в арсенала противобункерната бомба GBU-28/B, която също тежи около 2300 килограма.

GBU-28/B е бомба с лазерно насочване, докато GBU-72 използва комплект JDAM с контролирани аеродинамични повърхности и устройство за насочване на GPS координати.

Известно е, че тестовете на новата бомба са проведени през 2021 година: ударният самолет F-15E Strike Eagle е използван като носител. По-рано Пентагонът обяви, че възможностите на новата бомба значително превъзхождат тези на GBU-28, която е в състояние да пробие до 30 метра почва или шест метра стоманобетон.