За руския изтребител от пето поколение Су-57 са разработени специални мини дронове, разкри "информиран източник“ на РИА Новости.

"За Су-57 са създадени мини БпЛА с различно предназначение, които самолетът може да носи на външната подвеска и във вътрешнофюзелажния отсек. Планира се изтребителят да изстрелва по няколко дрона наведнъж и да контролира тази група апарати“, поясни събеседникът на агенцията.

По думите на източника става въпрос за ударни дронове, разузнавателни апарати и БпЛА за радиоелектронна борба. По-специално, безпилотните самолети ще позволят на изтребителите Су-57 да пробиват противовъздушната отбрана на противника - както чрез претоварване на информационните му канали, така и чрез концентриран удар по неговите системи.

През април 2021 година източник на РИА Новости в авиоиндустрията съобщи, че Су-57 ще бъде модифициран, за да управлява група малки безпилотни летателни апарати. В същото време той уточни, че по това време е започнала разработката на бордово оборудване и специален софтуер, както и че се създава стенд за наземни изпитания на системата за взаимодействие на безпилотни самолети с боен носител.

Су-57 е многоцелеви изтребител от пето поколение. Създаден е с помощта на стелт технологии и модерна електроника. Това бойно средство може да носи оръжия във вътрешните отделения на фюзелажа. Самолетът развива свръхзвукова крайсерска скорост, като същевременно е способен да маневрира с високи претоварвания.

Серийните доставки на Су-57 започнаха през 2022 година. Като част от текущата държавна програма за въоръжение, до 2027 година ВВС на Русия трябва да получат 76 самолета.