Обединеното кралство и Европейският съюз са близо до голям пробив в продължилия месеци спор относно правилата за търговия в Северна Ирландия след Брекзит, който на моменти заплашваше да ескалира в пълномащабна търговска война, съобщава Bloomberg.

ЕС започна да тества базата данни на Обединеното кралство, проследяваща в реално време стоките, движещи се от континентална Великобритания към Северна Ирландия, разкриват източници на агенцията. Ако Блокът е доволен, това може да проправи пътя за споразумение относно митническите проверки в Ирландско море, които са основен източник на напрежение между двете страни.

Това е развитие, което отговаря на подобряване на ситуацията около преговорите за Северна Ирландия, рестартирани през октомври след осеммесечен застой. Правителството на британския премиер Риши Сунак се надява сделката на свой ред да намали напрежението в региона и да помогне за възстановяване на работещо правителство.

Ирландският външен министър Саймън Ковени коментира, че вижда "истинско намерение в Лондон“ за преговори и че споразумението е "възможно“ до края на годината.

Данните за търговията в реално време няма да разрешат всеки аспект на спора. Друга основна точка на несъгласие остава тази за управлението на Северна Ирландия, например, като Обединеното кралство настоява Европейският съд да бъде лишен от ролята си в уреждането на спорове за Брекзит в региона. Това е червена линия за ЕС.

Но разрешаването на проверките на стоки се разглежда като предпоставка за преминаване към други трудни въпроси. Спорът произтича от първоначалната сделка за Брекзит, когато двете страни се съгласиха, че за да се избегне сухопътна граница на остров Ирландия, на практика ще трябва да има такава в Ирландско море и че Северна Ирландия също трябва да остане в единния пазар на Блока.

Говорител на Европейската комисия отказа да коментира данните от тестовете. Външното министерство на Обединеното кралство също не е правило изявления.