"Логистичните пътища на Русия към граничната област Харков вече са частично прекъснати, но руските войски се опитват да се прегрупират и да поддържа активността си". Това е заявил Назар Волошин, говорител на оперативно-стратегическа групировка войски (ОСГВ) "Хортица", предава УНИАН.

"Сега те губят много техника на това направление и логистичните пътища, по които врагът се опитваше да достави оръжие и боеприпаси на щурмовите си групи, бяха частично прекъснати. Нашите защитници правят всичко възможно врагът да понесе големи загуби и да разполага с по-малко боеприпаси, полагат се всички усилия, за да се гарантира, че вражеските армейски и пехотни групи не са снабдени с достатъчно боеприпаси", е допълнил той.

Според Волошин "само през изминалото денонощие са ликвидирани над 150 души, унищожена е и много техника: танк, 9 артилерийски системи, 20 автомобила, 3 единици специална техника и 9 укрития и землянки с врага".

В същото време Руснаците "се опитват да поддържа активните си щурмови действия на това направление, маневрират, по-специално преместват резерви от полигони и части, разположени в други направления, като подкрепят действията си с 44-ти и 11-ти армейски корпуси". 

"Всичко това обаче не е достатъчно, за да пробият нашата отбрана и да водят бойни действия. Има вероятност Русия да включи и части от Тихоокеанския флот на Руската федерация, които ще бъдат разположени на този участък, близо до границата", е допълнил Волошин.

Говорителят на ОСУВ "Хортица" също е дал информация и за ситуацията на направление Лиман.

"През последното денонощие имаше 9 престрелки. Опитите на руските окупатори да настъпят в района на Терни, Торск и Серебрянската гора не са успешни. Въпреки това противникът води активни бойни действия, опитвайки се да укрепване на предния ръб на отбраната, извършване на щурмови атаки в районите на Торск и Серебрянска гора, като в същото време натрупва сила и ресурси", е коментирал Волошин.