Президентът Румен Радев "заплаши“ България да наложи вето, ако десетият пакет санкции на Европейския съюз срещу Русия съдържа и такива в областта на ядрената енергетика, съобщава ORF, най-голямата обществена медия в Австрия.

"Навсякъде, където нашите интереси са пряко застрашени (...), ние сме много внимателни и наблюдаваме нещата. Ако трябва, ще наложим вето", цитира медията думите на Радев. В условията на енергийната криза, произтичаща от войната, България е зависима от производството на енергия в – по описанието на медията – "атомната електроцентрала в Козлодуй от съветско време“. Отбелязва се, че "едва в края на 2022 г. София подписа договори със западни партньори за гориво за Козлодуй“.

В допълнение ORF отбелязва, че "противно на настроенията на срещата на върха на ЕС в Брюксел, президентът на България Румен Радев се обяви против по-нататъшната военна помощ от страната му за Украйна“.

В края на 2022 г. бившата страна от Източния блок предостави пакет военна помощ за Киев от своите въоръжени сили за първи път от началото на войната, подчертава още медията. "Надявам се правителството да прояви разум и това да не се допуска в бъдеще“, е заявил Радев.