Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) представи дългосрочната прогноза World Oil Outlook, съгласно която петролът ще остане най-търсеното гориво в света през 2045 г., докато обемът на производството му в Русия ще намалее до началото на 2027 г., съобщава вестник "Коммерсант“.

Според статистиката на ОПЕК през 2020 г. делът на петрола в глобалния енергиен баланс е бил 30%. Организацията прогнозира, че той ще нарасне до над 31% до 2025 г., след което ще започне да намалява и ще достигне 29% до 2045 г. В същото време петролът ще остане най-търсеният енергиен ресурс.

Производството на петрол в Русия ще намалее на фона на ембаргото, страховете от вторични санкции от страните потребители и слабия вътрешен пазар, твърдят анализатори. Най-силен ефект ще има пълната забрана за внос на руски петрол от страните от ЕС, която влиза в сила от 5 декември.

Според анализаторите на ОПЕК добивът на петрол в Русия ще спадне от 10,8 милиона барела на ден през 2021 г. до 10,1 милиона барела на ден до 2027 г. В бъдеще ще последва постепенен растеж чрез вътрешни инвестиции и голям проект в Източен Сибир. До 2045 г. производството в Руската федерация ще достигне 10,4 милиона барела на ден.

Експертите са на мнение, че световното потребление на петрол до 2025 г. ще се увеличи средно с 2,1 милиона барела на ден. Прогнозата за 2025 г. е 105,5 милиона барела на ден, спрямо 96,9 милиона барела на ден през 2021 г.

По-голямата част от увеличението на потреблението на петрол през 2026-2030 г. няма да бъде в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), която включва наред с други членове  ЕС, САЩ, Япония и Турция. Основните двигатели на ръста на потреблението на петрол през този период ще бъдат Индия и Китай.

През септември страните от Г-7 и ЕС се споразумяха за забрана за превоз на руски петрол по море, която ще влезе в сила на 5 декември. На фона на предстоящата рецесия в световната икономика ОПЕК +, който включва най-големите производители на петрол Саудитска Арабия и Русия, реши да намали производствените квоти с 2 милиона барела на ден наведнъж, което предизвика бързо покачване на цените на горивата. Мярката бе и отговор на Русия на тавана на цените, въведен по-рано от западните страни.