Производителите на петрол от ОПЕК и извън ОПЕК могат да наложат по-дълбоки съкращения на добива на петрол в неделя, заявиха енергийни анализатори пред американския телевизионен канал NBC. Влиятелният енергиен алианс преценява въздействието на предстоящата забрана върху износа на руски суров петрол и възможното ограничаване на цената на руския петрол.

ОПЕК+, група от 23 страни производителки на петрол, водени от Саудитска Арабия и Русия, ще се събере в неделя, за да вземе решение за следващата фаза на производствената политика.

Дългоочакваната среща идва преди влизането в сила на поредните санкции върху руския петрол, отслабване на търсенето на суров петрол в Китай и нарастващи страхове от рецесия.

Клаудио Галимберти, старши вицепрезидент по анализи в енергийната консултантска компания Rystad, каза пред CNBC от централата на ОПЕК във Виена, Австрия, че смята, че групата "би било по-добре да остане в курса“ и да промени съществуващата производствена политика.

"Говори се, че ОПЕК+ обмисля намаляване на базата на слабото търсене, особено в Китай, през последните няколко дни. И все пак трафикът в Китай в цялата страна не е намалял драматично“, заяви Галимберти.

Участниците на енергийния пазар остават предпазливи относно санкциите на Европейския съюз върху покупките на морския износ на Кремъл на 5 декември, докато перспективата за таван на цените на Г-7 за руския петрол е друг източник на несигурност.

27-членният блок на ЕС се съгласи през юни да забрани закупуването на руски морски суров петрол от 5 декември като част от съгласуваните усилия за ограничаване на военните средства на Кремъл след нахлуването на Москва в Украйна.

Загрижеността, че пълната забрана на вноса на руски суров петрол може да доведе до скок на цените на петрола, обаче, накара Г-7 да обмисли ограничаване на цената на сумата, която ще плати за руския петрол.

 "Другият фактор, който ОПЕК ще трябва да вземе предвид, е наистина ценовата граница“, каза Галимберти. "Все още е във въздуха и това допринася за несигурността.“

По-рано Кремъл предупреди, че всеки опит за налагане на таван на цените на руския петрол ще причини повече вреда, отколкото полза.

Джеф Къри, глобален ръководител на департамента за суровините в Goldman Sachs, заяви, че министрите на ОПЕК ще трябва да обсъдят дали да се приспособят към по-нататъшната слабост на търсенето в Китай.

"Те трябва да се справят с факта, че, хей, търсенето е намаляло в Китай, цените го отразяват, и приспособяват ли се към тази слабост в търсенето?“ заяви Къри пред CNBC във вторник.

"Мисля, че има голяма вероятност да видим намаление“, добави той.

Анализатори от консултантската компания за политически риск Eurasia Group заявиха, че по-ниските цени на петрола "увеличават риска“ от ново съкращаване на добива на ОПЕК+.

"В крайна сметка решението ще зависи от траекторията на цената на петрола, когато ОПЕК+ се срещне, и колко смущения са очевидни на пазарите поради санкциите на ЕС“, казаха анализатори от Eurasia Group, водени от Раад Алкадири, в понеделник в изследователска бележка.

Ако фючърсите на сорта Brent паднат под 80 долара за барел за продължителен период преди срещата, Eurasia Group каза, че лидерите на ОПЕК+ могат да настояват за ново намаляване на производството, за да укрепят цените и да върнат фючърсите на сорта Brent до около 90 долара – ниво, "което те изглежда предпочитат“.