Страните-членки на ОПЕК+ планират намаляване на добива на петрол с повече от 1 милион барела на ден, когато се срещнат лично в сряда за първи път от повече от две години, пише Bloomberg, позовавайки се на делегати.

По-голямо от очакваното намаление би отразявало мащаба на загрижеността на групата производители, че световната икономика се забавя бързо на фона на бързото затягане на паричната политика. Окончателно решение няма да бъде взето, докато министрите на петрола не се срещнат в централата на ОПЕК във Виена, заявиха делегатите. Намаляването с 1 милион би било най-голямото от началото на пандемията.

Суровият петрол Brent скочи над 125 долара за барел след нахлуването на Русия в Украйна през февруари. Оттогава цената намалява, смекчавайки грандиозните неочаквани печалби, на които се радват Саудитска Арабия, Русия, Обединените арабски емирства и други големи производители.

Все пак цената скочи с 2,6% до 87,40 долара за барел до 11:55 сутринта в Сингапур в понеделник.

"ОПЕК+ са много фокусирани върху по-силните лихвени проценти в САЩ и тяхното въздействие върху търсенето на нововъзникващите пазари“, обяснява Амрита Сен, главен петролен анализатор в Energy Aspects Ltd. "Следователно те искат да предотвратят всякакви възможни излишъци“ на световния пазар.

Масовото съкращаване рискува да добави още един шок към световната икономика, която вече страда от висока инфлация, предизвикана от енергийната криза. САЩ и други страни призоваха за повече производство, като президентът Джо Байдън посети Саудитска Арабия по-рано тази година в опит да договори нова петролна сделка – и в крайна сметка по-ниски цени за американците преди междинните избори през ноември.

Средните цени на бензина в САЩ паднаха бързо, след като достигнаха рекорд от над 5 долара за галон през юни. И все пак те се повишиха отново през последните 10 дни до около ,80.

Байдън също се опитва да ограничи приходите, които Москва получава от петрол като част от усилията да отслаби военните усилия на Владимир Путин. Намаляването на ОПЕК+ вероятно би имало обратния ефект.

Някои големи банки, включително JPMorgan Chase & Co., смятат, че ОПЕК+ може да се наложи да намали добива с поне 500 000 барела на ден, за да стабилизира цените. Хелима Крофт, главен стратег по суровините в RBC Capital Markets LLC е на мнение, че групата може да избере двойно по-голямо намаление.

"Подозирам, че може да не искат да отидат лично за незначителен ход“, отбеляза Крофт.

Връзката между Рияд и Москва – която е в основата на 23-членния алианс ОПЕК+ – оцеля след нахлуването на Русия в Украйна и не показва признаци на отслабване, пише Bloomberg. Все още не е потвърдено дали руският петролен ръководител и вицепремиер Александър Новак ще присъства лично на срещата във Виена. Ако го направи, това ще изпрати силно послание, както и ще се окаже неудобно за съюзниците на Украйна в Европейския съюз.

Новак беше санкциониран от САЩ в петък след анексирането на четири региона на Украйна от Русия, въпреки че ЕС не последва примера. Попитанo за потенциалната му поява във Виена, австрийското правителство отбеляза, че той не е бил санкциониран и не даде повече коментар.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори се срещат онлайн ежемесечно и не се очакваше да организират лична среща поне до края на тази година.

Спадът на цените може да ги е накарал да променят мнението си

"Само ОПЕК+ може да събуди цените на петрола от сегашния им сън“, заявява Виктор Катона, анализатор във фирмата за енергиен анализ Kpler във Виена.