Алиансът ОПЕК+ може да стигне до консенсус за умерено съкращаване на производството, за да се запази стабилността на световния петролен пазар, и тогава таванът на цените на руските суровини няма да има желания ефект, отбелязват в редакцията на китайският вестник Global Times.

От 5 декември влизат в сила санкциите на Запада в областта на енергетиката: Европейският съюз спира да приема руски петрол и заедно със страните от Г-7 и Австралия му налага ценови таван в размер на 60 долара за барел. И в двата случая става дума за доставки по море.

Експерти твърдят, че таванът на цените е част от санкциите, насочени към намаляване на енергийните приходи на Москва, което трябва да направи руската икономика и текущата военна кампания в Украйна неустойчиви.

Според Чжан Хун, младши научен сътрудник в Института за изследване на Русия, Източна Европа и Централна Азия към Китайската академия за социални науки, Москва определено ще предприеме решителни контрамерки на дипломатическо ниво, защото не иска да загуби способността си да определя цените на енергията - контролът върху цените е един от основните компоненти на икономическия суверенитет.

"Влиянието на ценовите ограничения върху директната търговия с петрол между Русия и ЕС е почти незначително. Това е така, защото директната търговия между двете страни е почти спряна, а Западът е насочен основно към влияние върху износа на руски петрол и ценовите преговори с трети страни“, обяснява експертът.

Според него, ако цената на руските суровини падне до 30 долара, за което настояваха някои европейски страни, тогава Москва може да намали производството, а това, напротив, ще доведе до повишаване на световните цени.

В същото време експерти, интервюирани от вестника, прогнозират друга възможност: алиансът ОПЕК +, воден от Саудитска Арабия и Русия, може да стигне до консенсус за умерено намаляване на производството, за да поддържа стабилността на петролния пазар.

Чжан Хун отбелязва, че това директно ще доведе до факта, че западното споразумение за таван на цените няма да има желания ефект и ще бъде просто дипломатическа пропаганда.

Традиционно Русия е основният доставчик на петрол за Европа, покривайки около 20 процента от нуждите й от суровини. Но на фона на войната в Украйна, САЩ и техните съюзници засилиха санкционния натиск, чиято цел, наред с друго, е ограничаване на приходите на Москва от износ на енергия.

В навечерието на влизането в сила на петролните санкции във Виена се проведе среща на ОПЕК +, на която участниците решиха да запазят сегашните квоти за добив на петрол. Според руския вицепремиер Александър Новак Москва няма да приеме таван на цените и ще работи само с тези потребители, които са готови да си сътрудничат при пазарни условия.