В рамките на срещата във Виена страните от ОПЕК+ се споразумяха за налагането на най-големите от 2020 година насам съкращения в добива на петрол, ограничавайки предлагането на и без това стегнатия пазар, въпреки натиска от страна на САЩ и други държави, предава Reuters.

Намаляването може да стимулира възстановяването на цените на петрола, които паднаха до около 90 от 120 долара преди три месеца поради опасения от глобална икономическа рецесия, нарастващи лихвени проценти в САЩ и по-силен долар.

САЩ настояха ОПЕК да се откаже от съкращенията, като се аргументираха, че фундаменталните показатели не подкрепят действия в тази посока, каза източник, запознат с преговорите.

Източници поясняват, че остава неясно дали съкращенията може да включват допълнителни доброволни съкращения от страна на членове като Саудитска Арабия.

"По-високите цени на петрола, ако бъдат предизвикани от значителни съкращения на производството, вероятно биха раздразнили администрацията на Байдън преди междинните избори в САЩ“, твърдят анализатори от Citi.

"Възможно е да има допълнителни политически реакции от САЩ, включително допълнително освобождаване на запаси от стратегическия резерв, заедно с някои заместващи символи, включително по-нататъшно насърчаване на законопроект за NOPEC“,допълват от компанията, визирайки антитръстовия законопроект на САЩ срещу ОПЕК.

JPMorgan също така заяви, че очаква Вашингтон да въведе контрамерки, като освободи повече запаси от стратегическия резерв.

Саудитска Арабия и други членове на ОПЕК+, която обединява Организацията на страните износителки на петрол и други производители, включително Русия - заявиха, че се стремят да предотвратят нестабилността, вместо да се насочват към конкретна цена на петрола.

Западът обвини Русия, че изполва енергията като оръжие, създавайки криза в Европа, която може да предизвика ограничения в потреблението на природен газ и електроенергията тази зима. На свой ред Москва обвинява Запада, че използва долара и финансовите системи като SWIFT като оръжие срещу Русия, която нахлу в Украйна през февруари.

Вашингтон да иска по-ниски цени на петрола с цел да лиши Москва от петролни приходи, обяснява агенцията.