Конфликтът в Украйна показа, че ООН е в най-голямата криза в историята си, коментира германският телевизионен канал ZDF. Медията припомня думите на президента на САЩ Джо Байдън, съгласно които организацията трябва спешно да се реформира: като разшири състава на Съвета за сигурност или промени принципа на правото на вето. С подобна инициатива Вашингтон ще окаже натиск върху Пекин и Москва, отбелязва телевизията.

През следващите дни Общото събрание на ООН в Ню Йорк ще говори много за необходимостта от международно сътрудничество, за основан на правила световен ред и мултилатерализма, отбелязва ZDF. На Общото събрание ще се изкажат около 140 представители от различни страни, включително Китай и Русия.

Може да се предположи, че държавите по света са обединени от факта, че човечеството може да бъде спасено само чрез всеобщо сътрудничество. Мнозина обаче разбират, че днес универсалното сътрудничество е по-илюзорно от всякога. ООН беше създадена след Втората световна война, за да предотврати повтарянето на подобни събития. След много войни и катастрофи ООН се потопи в екзистенциална криза, свързана с въоръжения конфликт в Украйна, уверени са в редакцията на ZDF.

В сряда ще стане ясно колко амбициозни са плановете на Вашингтон за реформа – тогава Байдън ще изнесе реч пред присъстващите на Общото събрание.

Ако той наистина предложи стартирането на процес на реформиране на ООН, за да направи организацията по-ефективна и адекватна на новото време, то с подобен ход той ще окаже силен натиск върху Пекин и Москва, заключава ZDF. Едно нещо е ясно със сигурност: ООН се нуждае от реформи, в противен случай организацията е заплашена от разпадане заради провал в основната си задача - поддържането на мира и сигурността в света.