ООН за пореден път е унищожил репутацията си, след като обяви "неизяснени обстоятелства" на разрушаването на Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ). Това заяви в Twitter съветникът на ръководителя на кабинета на президента Михайло Подоляк в Twitter, предава РБК-Украйна.

"Обстоятелствата, които доведоха до унищожаването на водноелектрическата централа в Каховка, са твърде неразбираеми", закачливо казва служителят на ООН Джереми Лорънс. Наистина неразбираеми? Също толкова неразбираеми са "обстоятелствата", които изглеждат като непредизвикана война на Русия срещу Украйна", написа политикът.

Той припомни, че от началото на пълномащабната война руснаците са "извършили кланета на цивилни, нанесли са ракетни атаки на населени места, разрушили са болници и училища, изтрили са Соледар и Бахмут от лицето на земята и са нарушили международното право и Хартата на ООН.

"(Обстоятелствата) са напълно неразбираеми. Вероятно марсианците атакуват и създават такива обстоятелства. Безупречният цинизъм на нулиране на собствената им репутация и умишлен отказ да изпълняват функциите си", отбеляза съветникът на ръководителя на ОП.

Какво каза Лорънс

Днес Джереми Лорънс, говорител на службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека, заяви, че Организацията все още не може да оцени взривяването на Каховската ВЕЦ като военно престъпление.

Той обясни, че причината за това е невъзможността да се установят обстоятелствата около инцидента.