Едностранно прекратяване на огъня, обявено от Русия за период от 36 часа, ще даде възможност на ООН да изпрати конвой с хуманитарна помощ за хора, достигането до които е било невъзможно заради бойните действия. Това обяви Мартин Грифитс, заместник-генерален секретар по хуманитарните въпроси, чрез пост в социалната мрежа "Туитър“.

"Обявяването от Руската федерация на 36-часово примирие, започващо по обяд, е добра новина. Примирието ще ни даде възможност да изпратим конвой с необходимата хуманитарна помощ за онези хора, до които не можахме да стигнем поради боевете“, написа Грифитс.

В четвъртък пресслужбата на Кремъл съобщи, че президентът на Русия Владимир Путин е възложил да се въведе режим на прекратяване на огъня по цялата фронтова линия в Украйна, считано 12:00 часа на 6 януари до 00:00 часа на 8 януари. По-късно министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу издаде и съответната инструкция.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и папа Франциск се изказаха в подкрепа на примирието.

На свой ред украинските власти отхвърлиха идеята за временно прекратяване на огъня, а двете страни си размениха взаимни обвинения в обстрели.