ООН е предложила на Киев, Москва и Анкара да започнат подготвителна работа за транзита на руски амоняк през Украйна, докато се опитва да спаси сделката, позволяваща безопасен износ на зърно през Черно море, е зачвил източник, близък до преговорите, това съобщи The Guardian, като се позова на Reuters.

Тъй като подготвителната работа започва, ООН иска да се проведат паралелни преговори за разширяване на споразумението за Черно море, което е договорено миналия юли, за да включи повече украински пристанища и други товари, е заявил източникът.

Русия се съгласи този месец на двумесечно удължаване на сделката, но заяви, че инициативата ще бъде прекратена, освен ако не бъде изпълнено споразумение, насочено към преодоляване на пречките пред руския износ на зърно и торове.

"Украйна и Турция са се съгласили с новото предложение, предназначено да подобри операциите в черноморския коридор за износ на зърно, но Русия все още не е отговорила", е коментирал източникът.

The Guardian припомня, че ООН и Турция посредничиха в Черноморската инициатива за зърно между Русия и Украйна миналия юли, за да помогнат за справяне с глобалната хранителна криза, влошена от нахлуването на Русия в Украйна, водещ световен износител на зърно.