ООН разпространява проекторезолюция за създаването на специален трибунал, на който да се търси отговорност от руското ръководство за предполагаемите престъпления в Украйна, съобщава британският вестник The Guardian.

"Това е, към което се стреми президентът (Володимир) Зеленски. Това е, което Украйна иска и мисля, че ще има голяма тежест“, подчерта американският посланик за глобалното наказателно правосъдие Бет ван Шаак в Лондон. "Въпросът е дали ще имат гласове в Общото събрание. Досега всички резолюции относно Украйна бяха подкрепени от мнозинството. Цифрите бяха достатъчно силни“.

Тя отбеляза, че САЩ нямат твърда позиция за специален трибунал. Според нея обаче има смисъл да се водят задочни процеси срещу руснаци, обвинени във военни престъпления, ако няма начин да бъдат екстрадирани.

САЩ биха могли да разсекретят разузнавателните данни, за да помогнат за идентифицирането на най-отговорните за подготовката и воденето на война, което според нея е явно нарушение на Хартата на ООН, заяви експертът.

Нейните коментари показват, че ключови фигури в администрацията на президента Джо Байдън вече са по-благосклонни към идеята за създаване на специален трибунал.

"Разглеждаме ситуацията от всички ъгли и със сигурност подкрепяме някои междинни стъпки, особено що се отнася до запазването на доказателства“, каза тя.

По думите й в момента се разглеждат две опции. Първото е двустранно споразумение между Украйна и ООН, с което Общото събрание трябва да се съгласи, за да се осигури политическата подкрепа на цялата международна общност за създаването на отделен трибунал.

Вторият вариант е вътрешен съд, създаден от Украйна с участието на ЕС или Съвета на Европа и евентуално одобрен с гласуване в Общото събрание на ООН.

И в двата случая става дума за привличане към отговорност за престъплението агресия.

"Ще има ограничен брой обвиняеми, вероятно най-високото политическо ръководство и вероятно някои висши военни фигури“, поясни тя.

Миналата седмица идеята за създаване на специален трибунал бе  подкрепена от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Трибуналът вече има силна подкрепа от Франция, балтийските държави и Нидерландия, но позицията на САЩ и Обединеното кралство не е толкова ясна.