Светът е изправен пред непосредствен риск от глобална водна криза, предупреждава агенция на ООН.

Около два милиарда души, приблизително 26% от световното население, нямат достъп до безопасна питейна вода, според доклад на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура. Допълнителни 3,6 милиарда души, или 46%, нямат достъп до безопасно управлявана канализация, се казва в доклада, пише The Wall Street Journal.

"Съществува спешна необходимост от създаване на силни международни механизми за предотвратяване на излизането на глобалната водна криза извън контрол“, заявява генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле в доклада, който е част от Конференцията на ООН за водата през 2023 г. в Ню Йорк тази седмица.

"Водата е нашето общо бъдеще и е важно да работим заедно, за да я споделяме справедливо и да я управляваме устойчиво“, отбеляза тя.

Почти три от всеки четири природни бедствия са свързани с водата, заяви от своя страна генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, коментирайки доклада.

"Ние източваме жизнената кръв на човечеството чрез вампирска свръхконсумация и неустойчива употреба и я изпаряваме чрез глобалното затопляне“,  отбеляза още Гутериш. "Прекъснахме водния цикъл, унищожихме екосистемите и замърсихме подземните води.“

Градското население е изложено на особен риск от недостиг на вода, предупреждават от ООН, заедно с развиващите се нации, които често понасят тежестта на последиците от изменението на климата.

Глобалното градско население, изправено пред недостиг на вода, се очаква потенциално да се удвои до между 1,7 милиарда и 2,4 милиарда души през 2050 г., от 930 милиона през 2016 г., прогнозира ООН.

Части от САЩ изпитват все по-голям натиск върху своите водни системи, след като поредица от суши и остаряла инфраструктура засегнаха земеделието и оставиха някои градове отчаяни за чиста питейна вода. Този проблем беше усетен остро от жителите на Джаксън, Мисисипи, миналата година, когато наводненията заляха главната пречиствателна станция на града.

Последните данни на базираната в Лос Анджелис организация с нестопанска цел DigDeep сочат, че около 2,2 милиона души в САЩ са без течаща вода, а повече от 44 милиона имат неподходящи водни системи. Тези числа са нищожни в сравнение с водните кризи, засягащи по-бедните нации, особено части от Африка.

Панел от учени на ООН стигна до заключение в понеделник, че страните в света трябва заедно да намалят емисиите на парникови газове с 60% до 2035 г., ако искат да бъдат избегнати най-лошите последици от изменението на климата. Авторите заявяват, че ефектите, свързани с климата, са по-лоши от прогнозираните по-рано и че бъдещите ефекти ще включват повече горещи вълни, суша, екстремни валежи, покачване на морското равнище и наводнения по целия свят.