Общото събрание на ООН гласува в петък да позволи на президента на Украйна Владимир Зеленски да изнесе предварително записано обръщение на срещата на световните лидери следващата седмица поради необходимостта да остане в Украйна заради инвазията на Русия, пише Associated Press, като отбелязва, че световната организация прави изключение от изискването си всички лидери да говорят лично на място.

193-членният световен орган одобри виртуалното обръщение на Зеленски с гласуване 101-7 с 19 въздържали се, включително Китай. Седемте държави, които гласуваха с "не“, бяха Беларус, Куба, Еритрея, Никарагуа, Северна Корея, Русия и Сирия.

Асамблеята първо гласува поправка, внесена от Беларус, близък съюзник на Русия, която би позволила на всеки лидер, изправен пред изключителни трудности и неспособен да присъства, да произнесе предварително записано обръщение. Той беше победен с 23-67 гласа и 27 въздържали се.

Документът, който беше одобрен, изразява загриженост, че лидерите на "миролюбиви“ суверенни нации на ООН не могат да участват лично "по причини извън техния контрол поради продължаваща чужда инвазия, агресия, военни действия, които не позволяват безопасно напускане и връщане в техните държави или необходимостта да изпълняват задълженията и функциите си по национална отбрана и сигурност“.

Документът, който беше предложен от Украйна и имаше повече от 50 съвносители, позволява на Зеленски да представи предварително записано изявление, което да бъде пуснато в залата на Общото събрание. Той подчертава, че това няма да създаде прецедент за бъдещи срещи на високо ниво.

Документът се позовава на резолюцията на Общото събрание, приета на извънредна специална сесия на 2 март - шест дни след инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари - изискваща незабавно спиране на офанзивата на Москва и изтегляне на всички руски войски. Гласуването на резолюцията, озаглавена "Агресия срещу Украйна“, беше 141-5 срещу 35 въздържали се.