Метеорологичната агенция на ООН обяви в четвъртък, че 2023 г. почти със сигурност ще бъде най-горещата година в историята и предупреди за тревожни тенденции, които предполагат увеличаване на наводненията, горските пожари, топенето на ледниците и горещите вълни в бъдеще, пише Associated Press.

Световната метеорологична организация също така предупреди, че средната температура за годината се е повишила с около 1,4 градуса по Целзий от прединдустриалните времена – само една десета от градуса под целевата граница за края на века, както е посочено от Парижкото споразумение за климата през 2015 г.

Генералният секретар на СМО заяви, че началото на Ел Ниньо по-рано тази година, метеорологичният феномен, белязан от нагряване в Тихия океан, може да доведе средната температура през следващата година над целевата граница от 1,5 градуса, определена в Париж.

"На практика е сигурно, че през следващите четири години ще достигнем тези 1,5, поне временно“, заяви Петери Таалас в интервю. "И през следващото десетилетие повече или по-малко ще бъдем там за постоянно“.

СМО публикува констатациите за началото на годишната климатична конференция на ООН в четвъртък, която тази година се провежда в богатия на петрол град Дубай в Обединените арабски емирства.

От агенцията на ООН казват, че еталонът на ключовата цел на Парижкото споразумение ще бъде дали увеличението от 1,5 градуса се поддържа за период от 30 години - не само за една година - но други казват, че светът се нуждае от повече яснота по този въпрос.

"Яснотата относно нарушаването на предпазните граници на Парижкото споразумение ще бъде от решаващо значение“, заяви Ричард Бетс от Метеорологичната служба на Великобритания, водещ автор на нова статия по въпроса с Университета на Екзитър, публикувана в списание Nature.

"Без споразумение за това какво всъщност ще се счита за надвишаване на 1,5 градуса по Целзий, рискуваме да се разсеем и объркваме точно в момента, когато действията за избягване на най-лошите последици от изменението на климата стават още по-спешни“, добави той.

Таалас от СМО настоява, че какъвто и да е случаят, светът изглежда е на път да надхвърли тази цифра така или иначе.

"Вървим към затопляне от 2,5 до 3 градуса и това би означавало, че ще наблюдаваме много повече отрицателни въздействия от изменението на климата“, посочи Таалас, като отбеляза загубата на ледници и покачването на морското равнище през "следващите хиляди години“.

Деветте години от 2015 г. до 2023 г. са били най-топлите в историята, казват от СМО. Констатациите им за тази година продължават до октомври, но се казва, че последните два месеца вероятно няма да са достатъчни, за да не бъде 2023 г. рекордно гореща година.

Все пак има "някои признаци на надежда“ – включително обръщане към възобновяеми енергийни източници и повече електрически автомобили, които помагат за намаляване на количеството въглерод, който се изхвърля в атмосферата, задържайки топлината вътре“, заяви още Таалас.

Неговото послание към присъстващите на конференцията на ООН за климата, известна като COP28?

"Трябва драстично да намалим потреблението си на въглища, нефт и природен газ, за да можем да ограничим затоплянето до парижките граници“, категоричен е той. "За щастие нещата се случват. Но въпреки това, ние в западните страни, в богатите страни, все още консумираме петрол, малко по-малко въглища, отколкото в миналото, и все още природен газ.

"Намаляването на потреблението на изкопаеми горива – това е ключът към успеха“.