Съветът по правата на човека на ООН прие днес предложение за назначаване на нов независим експерт по предполагаемите нарушения на правата на човека в Русия, като обвини Москва, че създава "климат на страх" чрез репресии и насилие, предаде Reuters.

Членовете гласуваха със 17 гласа "за", 6 гласа "против" и 24 гласа "въздържал се". Това е първият случай, в който Съвет по правата на човека назначава специален докладчик, който да проучи състоянието на правата на една от така наречените "P5" членки, които имат постоянни места в Съвета за сигурност.

"Искаме днес да стане ясно, че не сме забравили онези, които се борят за свобода у дома, докато руският президент Владимир Путин репресира руския народ и извършва агресия в чужбина", заяви посланикът на Великобритания в ООН в Женева Саймън Манли веднага след гласуването.

Близо 50 държави внесоха предложението, сред които Великобритания, всички държави от Европейския съюз с изключение на Унгария, както и САЩ, Украйна, Япония и Колумбия. Китай беше сред тези, които се противопоставиха.

Този ход е следствие от по-строгите руски закони през тази година за наказване на хора, които според Москва дискредитират въоръжените сили или разпространяват фалшива информация, както и от принудителното закриване на групи за защита на правата на човека, включително "Мемориал", която също днес получи Нобелова награда за мир.

Татяна Глушкова, адвокат в Центъра за човешки права "Мемориал", заяви, че е доволна от резултата, но очаква затруднен достъп на специалния докладчик. "Ние дори не мечтаем те да бъдат поканени в Русия", каза тя.

Кремъл и руското външно министерство не отговориха веднага на молбата за коментар. Посланикът на Русия в ООН в Женева Генадий Гатилов заяви, че предложението съдържа неверни твърдения.

Преди това Москва нарече неоснователни критиките към вътрешните си права и отрече да води действия срещу цивилни граждани в Украйна, където според нея се провежда "специална военна операция" за унищожаване на военна инфраструктура.

47-членният Съвет е дълбоко разделен, като все повече държави, водени от Русия и Китай, се противопоставят на всякакви действия срещу конкретни държави, които според тях са равносилни на политическа намеса.

Победата в петък идва като облекчение за западните държави след историческото поражение на предложението срещу Китай в четвъртък.