Израел и ХАМАС са добавени към така наречения "списък на срама" на ООН, който е приложен към годишния доклад, представен от службата на генералния секретар Антонио Гутериш, в който се документират нарушения на правата на децата по време на въоръжени конфликти, предаде The Times of Israel.

За първи път Израел и ХАМАС са включени в този списък, като се присъединяват към редиците на Русия, "Ислямска държава", "Ал Кайда", "Боко Харам", Афганистан, Ирак, Мианмар, Сомалия, Йемен и Сирия.

Обвиненията срещу Израел означават, че се приема, че той е първата демократична държава, включена в списъка, пише The Times of Israel.

Предишни доклади включват раздели, посветени на израелско-палестинския конфликт, в които Израел е обвиняван в тежки нарушения на правата на децата. Въпреки това Израел никога не е бил включен в приложението в края на доклада за "изброените страни, които през отчетния период не са въвели мерки за подобряване на защитата на децата". Това приложение е станало известно като "списък на срама".

Йерусалим реагира остро заради съобщението, като министър-председателят Бенямин Нетаняху е заявил: "Днес ООН се вписа в черния списък на историята, като се присъедини към поддръжниците на убийците от ХАМАС. Израелските отбранителни сили (ИОС) са най-моралната армия в света и никакво заблуждаващо решение на ООН няма да промени това".

Постоянният представител на Израел в ООН Гилад Ердан е предал официално уведомление в петък (7 юни) от началника на щаба ИОС на Антонио Гутериш.

"Вие знаете, че израелската армия е най-моралната армия в света. Това неморално решение само ще подпомогне терористите и ще възнагради ХАМАС. Единственият, който е включен в черния списък днес, е генералният секретар (Антонио Гутериш), чиито решения от началото на войната и дори преди това възнаграждават терористите, като ги стимулират да използват деца за терористични актове".

"Сега ХАМАС ще продължи още повече да използва училища и болници, защото това срамно решение на генералния секретар само ще даде на ХАМАС надежда да оцелее и само ще удължи войната и ще удължи страданията. Срамът е за него", е заявил Ердан.