ООН, Турция и Украйна се споразумяха във вторник да спрат доставките на зърно през черноморския коридор в сряда, след като Русия предупреди, че сигурността на маршрута е станала "неприемлива“, но трафикът ще бъде възобновен в четвъртък, според ООН, пише европейската редакция на Politico.

Русия наскоро се оттегли от сделката, сключена с посредничеството на ООН и Турция, за осигуряване на превоза на зърно през черноморските пристанища на Украйна, необходимо по-специално за изхранването на уязвими страни на места като Северна Африка и Близкия изток. Трите останали страни в инициативата продължиха да изпращат кораби по маршрута, като същевременно информираха Москва за движенията на корабите.

Съвместният координационен център (JCC) в Истанбул, създаден за изпълнение на споразумението за Черно море, заяви в изявление, че трите делегации са се съгласили "да не планират никакво движение на кораби в Черноморската инициатива за зърно“ в сряда и са спрели процеса на инспекция на корабите, посочвайки "проблеми, свързани с фумигирани товари“.

По-късно във вторник Амир М. Абдула, координаторът на ООН за инициативата за зърно в Черно море, съобщи в туит, че "очакваме натоварени кораби да отплават в четвъртък“. Министърът на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков уточни това, като каза: "В четвъртък, 3 ноември, се очаква 8 кораба със селскостопанска продукция да преминат през зърнения коридор. Получихме потвърждение от ООН“.

Тези ходове идват, след като руското министерство на отбраната в понеделник обясни, че ситуацията със сигурността по протежение на коридора е станала "неприемлива“, твърдейки, че "украинското правителство и висшето ръководство на украинските въоръжени сили го използват за бойни действия срещу Руската федерация“.

ООН оспори твърденията на Русия за атаката на Украйна: Мартин Грифитс, хуманитарният ръководител на ООН, заяви на заседание на Съвета за сигурност на ООН в понеделник, че в коридора не е имало кораби по време на атаката срещу руския флот.

JCC изпрати предварително изявление по-рано през деня относно плановете си да се опита да "възобнови пълното участие“ в сделката след оттеглянето на Москва и за три кораба във вторник, които да започнат пътувания до Германия, Либия и Мароко.

Секретариатът на ООН към Съвместния координационен център също подчерта, че движението през коридора, след като Русия спря участието си, е "временна и извънредна мярка“.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в обръщението си през нощта призова за повече сигурност за зърнения коридор, като каза, че той "има нужда от надеждна и дългосрочна защита.“ Той добави: "Русия трябва ясно да знае, че ще получи твърд отговор от света на всякакви стъпки които нарушават нашия износ на храни. Това буквално е въпрос на живот за десетки милиони хора“.

Междувременно руският президент Владимир Путин проведе разговор с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган във вторник, по време на който повтори твърденията на Москва за украински заплахи за сигурността и че сделката със зърно е била използвана главно в полза на богатите нации.