Обемът на производството на опиумен мак в Афганистан след идването на власт на талибаните се е увеличил с 32%. Съответните данни са от доклад, публикуван от Службата на ООН по наркотиците и престъпността (UNODC).

"Отглеждането на опиум в Афганистан се е увеличило с 32% в сравнение с предходната година до 233 000 хектара“, се казва в документа. Реколтата от опиум през 2022 г. е третата по големина от началото на наблюденията, става ясно от доклада.

Доходите от производството на опиум са се утроили през последната година, от 425 милиона долара през 2021 г. до 1,4 милиарда долара през 2022 г., според UNODC. Тази сума обаче представлява само малка част от приходите от производството и търговията с опиум в Афганистан. "Изземването на опиати в Афганистан показва, че незаконната продажба на афганистански опиум и хероин не е спряна. Афганистан покрива 80% от световното търсене на опиум“, се твърди в доклада.

Талибаните започнаха мащабна операция за установяване на контрол над Афганистан след обявяването от САЩ през пролетта на 2021 г. на решението да изтеглят въоръжените си сили от страната. На 15 август талибаните влязоха в Кабул без бой, а на 7 септември обявиха състава на временното правителство, чиято легитимност все още не е призната от нито една държава.

През 1996-2001 г., когато талибаните бяха на власт в страната, основният източник на доходи за създаденото от тях правителство бе производството и контрабандата на наркотици. Въпреки че създадоха Върховната комисия за борба с наркотиците, повече от 96% от целия опиумен мак е произведен в Афганистан под юрисдикцията на талибаните.