Нито един кораб, задействан за превоз на зърно съгласно сключеното с посредничеството на ООН споразумение, не е преминавал през хуманитарния коридор в Черно море в нощта на 29 октомври, когато Русия обяви за нападение срещу нейните плавателни съдове в Севастопол. Това увери ръководителят на хуманитарната помощ на ООН Мартин Грифит пред членовете на Съвета за сигурност на международната организация, предава Reuters.

Русия обвини Украйна, че използва въздушни и морски дронове за поразяване на кораби в Севастополския залив рано в събота и предположи, че един от безпилотните апарати може да е бил изстрелян от цивилен кораб, нает за износ на храна от украински пристанища.

Украйна нито потвърди, нито отрече, че стои зад атаката, но подчерта, че руският флот е законна военна цел.

В отговор на обвинението на Русия за възможна злоупотреба с товарните кораби, Грифитс заяви пред Съвета за сигурност на ООН в понеделник: "Никой не е бил в коридора в нощта на 29 октомври, когато са извършени докладваните атаки, и нито един кораб не е съобщил за инцидент през уикенда“.

След атаката в събота Москва заяви, че преустановява участието си в сделката от 22 юли, която позволи на Украйна да възобнови износа на храни, спрян след началото на войната. Нито един кораб не премина през морския хуманитарен коридор в неделя. В понеделник от украинските пристанища отплаваха 12 кораба, припомня агенцията.

"Ние сме много насърчени от уверението на Русия... че тя не се оттегля от инициативата... тя само временно спира дейностите по изпълнението на инициативата“, заяви Грифитс, добавяйки, че разбирането на ООН е, че сделката и "ангажиментите остават в сила дори по време на спирането".

Това включва обещанието на Русия и Украйна да не атакуват товарни кораби или пристанищни съоръжения, поясни Грифитс.

Руският посланик в ООН Василий Небензя на свой ред подчерта, че Русия е спряла участието си "за неопределен период от време“, защото "не може да се гарантира безопасността на цивилните кораби, участващи в Черноморската инициатива“.