В навечерието на Международния ден на жената генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че равенството между половете "изчезва пред очите ни“ и ще са необходими още 300 години за постигането му, съобщава американският вестник The Washington Post.

Наблюдава се отстъпление от десетилетията напредък в правата на жените и светът сега е на стотици години от постигането на равенство между половете, алармира португалецът в реч, изнесена пред Комисията на ООН за положението на жените.

Той обърна специално внимание на Афганистан, където според Гутериш жените и момичетата "са били изтрити от обществения живот“ след връщането на талибаните на власт.

Режимът забрани на жените и момичетата да постъпват в университети и някои училища, анулира хиляди разводи, принуждавайки някои жени, които са се омъжили повторно и сега се смятат за прелюбодейки, да избягат, съобщи по-рано този месец The Washington Post. Талибаните също така отстраниха много жени, заети в хуманитарни области, застрашавайки ключови програми за помощ, включително тези, контролирани от ООН.

На много места сексуалните и репродуктивните права на жените "са отменени“, продължи Гутериш. Майчината смъртност нараства, а пандемията от коронавирус принуди милиони момичета да напуснат на училище, а майките и болногледачите се оказаха извън глобалната работна сила.

"Равенството между половете се отдалечава все повече. На сегашния път ООН го поставя на 300 години разстояние“, обяви Гутериш, без да пояснява на каква база са направени изчисленията.

От Украйна до региона на Сахел в Западна Африка, жените са "първи и най-тежко“ засегнати от конфликти, каза Гутериш. Само седмица след като Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи за  "многобройни случаи“ на изнасилени от руски войници жени. Групи за борба с трафика на хора предупредиха за риска бежанците - мнозинството от които са жени и деца - да станат жертва на принудителен труд и сексуално насилие.

Генералният секретар на ООН заяви също, че равенството между половете е изложено на риск от технологична индустрия, силно насочена към мъжка работна сила. Делът на мъжете в технологичната индустрия е 2:1 спрямо този на жените, а в разрастващата се област на изкуствения интелект тази разлика между половете нараства до 5:1, подчерта още Гутериш, като допълни, променящата света индустрия излага на риск да "оформи бъдещето ни“ в пристрастен към пола начин.

"Математиката е проста: без прозренията и креативността на половината свят науката и технологиите ще изпълнят само половината от потенциала си“, заключи Гутериш.