В периода между 2014-2023 година най-малко 63 285 души в света са загинали или изчезнали при опит да преминат по миграционни маршрути, като повечето смъртни случаи са причинени от удавяне, предава Reuters, като се позовава на данни от агенцията по миграция на ООН.

Доклад, публикуван от Международната организация по миграция (МОМ), показва, че по-голямата част от смъртните случаи и изчезналите – 28 854 – са настъпили в Средиземно море, следвано от Африка и Азия.

Близо 60% от документираните смъртни случаи са свързани с удавяне, а повече от една трета от идентифицираните жертви са от държави в конфликт, включително Афганистан, Мианмар, Сирия и Етиопия.

Данните на МОМ показват, че най-смъртоносната година за мигрантите през последното десетилетие е била 2023 година, когато са регистрирани 8 541 смъртни случая, отчасти поради рязкото увеличение на инцидентите в Средиземно море.

"Увеличаването на смъртните случаи вероятно е свързано с нарастването на броя на заминаванията и, съответно, корабокрушенията край бреговете на Тунис“, се казва в доклада и се добавя, че най-малко 729 души са загинали край бреговете на северноафриканската страна през 2023 година, в сравнение с 462 през 2022 година.

"През всички предишни години повечето смъртни случаи в Централно Средиземноморие са документирани край бреговете на Либия“, подчертават още в доклада.