Властите на Беларус ще разрешат транзита на зърно от Украйна през нейна територия за износ от литовски пристанища, при това без предварителни условия, предава Reuters, като се позовава на говорител на ООН.

Беларус заяви през юни, че ще позволи на украинското зърно да минава през страната до пристанищата на Балтийско море, ако на Минск също бъде позволено да изпраща стоките си от пристанищата. Украйна не се съгласи с предложението.

Заместник-министърът на външните работи на Беларус Юрий Амбразевич се срещна с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в Ню Йорк в петък, за да го увери, че няма предварителни условия за транзита на зърно от Украйна, обяви говорителят на ООН Стефан Дюжарик.

Амбразевич също "повтори исканията на своето правителство да може да изнася свои собствени продукти като торове, които в момента са обект на санкции“, допълни Дюжарик в изявление след срещата.

Беларус, основен световен производител на поташ (калиев карбонат), бе засегнат от западните санкции през 2021-2022 г., които прекъснаха износа на тора през пристанищата на Балтийско море.

През юли Организацията на обединените нации и Турция сключиха сделка с Русия и Украйна за възобновяване на черноморските доставки на зърно - спрени от началото на войната - и за улесняване на руските доставки на храни и торове.

ООН все още работи за възобновяване на руския износ на амоняк, ключова съставка на торове, чрез тръбопровод до черноморско пристанище в Украйна.