Глобалната икономика, която се оказа изненадващо устойчива тази година, се очаква да се поколебае през следващата година под напрежението на войните, все още високата инфлация и продължаващи високи лихвени проценти, пише Associated Press.

Базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) изчисли в сряда, че международният растеж ще се забави до 2,7% през 2024 г. от очакваните 2,9% тази година. Това би се равнявало на най-бавния растеж за календарна година от пандемичната 2020 г.

Въпреки по-мрачната перспектива, организацията "прогнозира, че рецесиите ще бъдат избегнати почти навсякъде“, заяви генералният секретар на ОИСР Матиас Корман на пресконференция.

Въпреки това, добави той, съществуват рискове инфлацията да остане постоянно висока и че конфликтът Израел-Хамас и войната между Русия и Украйна могат да повлияят на цените на суровините, като петрол или зърно.

Ключов фактор за забавянето е, че ОИСР очаква двете най-големи икономики в света, Съединените щати и Китай, да се забавят следващата година. Прогнозите са, че икономиката на САЩ ще нарасне само с 1,5% през 2024 г. от 2,4% през 2023 г., тъй като увеличенията на лихвения процент на Федералния резерв – 11 от които от март 2022 г. – продължават да възпират растежа. По-високите лихвени проценти на Фед направиха заемите много по-скъпи за потребителите и бизнеса и в този процес допринесоха за забавяне на инфлацията от нейния връх от четири десетилетия през 2022 г. ОИСР предвижда спад на инфлацията в САЩ от 3,9% тази година до 2,8% през 2024 г. 2,2% през 2025 г., малко над целевото ниво от 2% на Фед.

Засега американската икономика изглежда силна: Министерството на търговията съобщи в сряда, че икономическият растеж на САЩ е отбелязал бърз темп от 5,2% годишно от юли до септември, подпомогнат от силните потребителски разходи и ръста на частните инвестиции.

Китайската икономика, засегната от разрушителна криза с недвижимите имоти, нарастваща безработица и забавящ се износ, се очаква да нарасне с 4,7% през 2024 г., което е спад от 5,2% тази година. "Ръстът на потреблението в Китай вероятно ще остане слаб поради увеличените спестявания, по-мрачните перспективи за създаване на работни места и повишената несигурност“, казват от ОИСР.

Също така има вероятност за глобалното забавяне да допринесат 20-те държави в Европейския съюз, които споделят евровалутата. Те бяха наранени от повишените лихвени проценти и от скока в цените на енергията, последвал нахлуването на Русия в Украйна.

ОИСР очаква колективният растеж на еврозоната да възлезе на 0,9% през следващата година - слабо, но все пак подобрение спрямо прогнозирания растеж от 0,6% през 2023 г.

"Ключов извод днес е по-силната перспектива за САЩ, която ревизирахме нагоре за 2024 г., но по-слаба перспектива за Европа, която ревизирахме надолу“, заяви главният икономист на ОИСР Клеър Ломбардели пред репортери.

Тя посочи въздействието върху Европа от скока в цените на енергията миналата година, след като Русия спря по-голямата част от своя природен газ за континента. Това доведе до рязък скок на разходите за домакинствата и бизнеса, което доведе до криза на разходите за живот и навреди на индустрията на места като Германия.

Световната икономика претърпя един шок след друг от началото на 2020 г. —ограниченията заради COVID-19, увеличнието на инфлацията, когато възстановяването от пандемията показа неочаквана сила, войната в Украйна и болезнено високите лихвени проценти по заеми, тъй като централните банки действаха агресивно, за да спрат безконтролното увеличение на потребителските цени.

И все пак през всичко това икономическата експанзия се оказа неочаквано стабилна. Преди година ОИСР прогнозира глобален растеж от 2,2% за 2023 г. Тази прогноза се оказа твърде песимистична. Сега, предупреждават от организацията, това може да приключи.

"Растежът е по-силен от очакваното досега през 2023 г.“, казват от ОИСР в своя доклад от 221 страници, "но сега се забавя, тъй като въздействието на по-строгите финансови условия, слабия растеж на търговията и по-ниското бизнес и потребителско доверие се усеща все повече“.

Освен това, предупреди ОИСР, световната икономика е изправена пред нови рискове, произтичащи от повишеното геополитическо напрежение на фона на войната Израел-Хамас – "особено ако конфликтът се разшири“.

"Това може да доведе до значителни смущения на енергийните пазари и основните търговски пътища“, се казва в изявлението.