Обединените арабски емирства (ОАЕ) искат да построят военна база и писта на остров в протока Баб ел-Мандеб край западното крайбрежие на Йемен, съобщава американският вестник The Wall Street Journal, позовавайки се на източници.

ОАЕ подписаха споразумение с подкрепяното от Саудитска Арабия правителство на Йемен миналия декеври, като условията на документа позволяват на "емирските сили да се намесват в делата на страната в случай на непосредствена заплаха, да обучават йеменски военен персонал в ОАЕ и да задълбочават сътрудничеството в разузнаването“, отбелязаха източници.

"ОАЕ също се стремят да построят военна база и писта на остров Баб ел Мандеб в южната част на Червено море", се казва в изявление.

Висши саудитски служители са възразили срещу споразумението между ОАЕ и Йемен, както и срещу плановете за изграждане на военна база в протока.

Кралството смята, че плановете на емиратските власти "работят срещу" основната задача на Рияд - да гарантира сигурността на саудитско-йеменската граница с дължина 1300 хил. км и да спре атаките на хусите, които се извършват с помощта на дронове и ракети.

В Йемен от август 2014 г. продължава конфронтацията между правителствените сили и привържениците на движението Ансар Аллах (Хуси). То навлезе в най-активната си фаза през март 2015 г., когато в конфликта се включи коалиция, водена от Саудитска Арабия.

Гражданската война в Йемен доведе до безпрецедентна хуманитарна катастрофа. Според ООН повече от 24 милиона йеменци (около 80% от населението на страната) се нуждаят от хуманитарна помощ, а броят на вътрешно разселените хора надхвърля 4 милиона.