Окръжният прокурор на Манхатън Алвин Браг защити решението на своята служба да повдигне обвинение срещу Доналд Тръмп в писмо до републиканските законодатели, цитирано от Politico. 

Прокурорът отхвърли обвиненията на Републиканската партия за политическо преследване като "неоснователни и подстрекателски“.

"Това заключение е подвеждащо и безпочвено“, пише Лесли Дъбек, главният съветник на Браг, в писмо от шест страници до трима председатели на републикански комисии в Камарата на представителите, които са поискали подробности за наказателното разследване.

Писмото беше изпратено ден след като офисът на Браг призна, че е повдигнал първото в историята обвинение срещу президент на САЩ. Длъжностни лица също така посочиха, че работят с адвокатите на Тръмп, за да преговарят за предаването му. Въпреки че времето за неговото предаване и обвинението му не е финализирано, те са планирани условно за вторник, според лице, запознато с въпроса.

Това е неизследвана територия за правната система, правителството и страната, която никога не е виждала обвинение и съдебно преследване на президент. Въпреки че точните доказателства срещу Тръмп остават неизвестни, случаят изглежда е съсредоточен върху тайни плащания на порно актриса Сторми Даниелс през 2016 г., за да заглуши твърденията й за сексуална връзка по време на първата кандидатура на Тръмп за президент.

Обвинителният акт, който остава запечатан, предизвика порой от атаки от страна на съюзниците на Тръмп, много от които го заклеймиха като политически лов на вещици. Въпреки че самият Тръмп призова за протести по улиците. Марджъри Тейлър Грийн повтори този призив. Повечето републиканци в Камарата вместо това обещаха да поставят микроскоп върху окръжния прокурор на Демократическата партия, като поискат информация и документи за делото.

Офисът на Браг изпрати писмото до законодателите, копие от което беше получено от американската медия, за да отговори твърденията за политическа пристрастност.

"Както всеки друг обвиняем, Доналд Тръмп има право да оспори тези обвинения в съда и да се възползва от всички процеси и защити, които стабилната наказателна процедура на щата Ню Йорк предоставя.Това, което нито Тръмп, нито Конгресът могат да направят, е да се намесват в обичайния ход на процедурите в щата Ню Йорк“, се казва в писмото.

Очаква се държавният съдия Хуан Мърчан да председателства обвиненията и в крайна сметка може да бъде призован да ръководи наказателното производство, според лице, запознато с процеса.

Офисът на Браг също използва писмото, за да призове републиканците от Капитолийския хълм да насърчат спокойствието, обвинявайки ги в "незаконна политическа намеса“ в същия дух.

"Призоваваме ви да се въздържате от тези подстрекателски обвинения, да оттеглите искането си за информация и да оставите процеса на наказателното правосъдие да продължи без незаконна политическа намеса“, пише Дъбек в писмото до председателите на съдебната власт, надзора и администрацията Джим Джордан, Джеймс Комър и Браян Стийл.

"Като председатели на комисии бихте могли да използвате авторитета на вашия офис, за да осъдите тези атаки и да призовете за уважение към справедливостта на нашата съдебна система и към работата на безпристрастното голямо жури“, продължава текстът.

 "Вместо това вие и много от вашите колеги избрахте да сътрудничите на усилията на Доналд Тръмп да опетни и опорочи почтеността на избраните държавни прокурори и съдии и направихте неоснователни твърдения, че разследването на Службата, проведено чрез независимо голямо жури от обикновени граждани, Щат Ню Йорк е политически мотивирано".