Американският Ню Йорк през 2022 година за първи път оглави класацията на градовете с най-високи разходи за живот Това показва класацията, съставена от британското списание The Economist. На второ място остава Сингапур.

Economist Intelligence Unit, който състави класацията, отбеляза, че цените в 172 големи града по света са скочили с 8,1% през последната година. Това е най-голямата цифра за последните 20 години, през които списанието събира данни за издръжката на живота в света.

Експертите смятат, че причината за този скок е войната в Украйна и политиката на "нулев ковид“ в Китай, в рамките на която Пекин постоянно въвежда локдауни. Тези фактори "причиниха проблеми с веригите за доставки и, заедно с нарастващите обменни курсове, доведоха до криза в разходите за живот по света“, посочва ръководителят на изследването Упасана Дут.

Ню Йорк за първи път оглави класацията на най-скъпите градове в света - това се дължи на високата инфлация в САЩ и високата стойност на долара. Миналата година Тел Авив беше на първо място, а сега е на трето място.

Най-скъпите градове в света през 2022 г.:

1. Ню Йорк

2. Сингапур

3. Тел Авив

4. Хонконг

5. Лос Анджелис

6. Цюрих

7. Женева

8 Сан Франциско

9. Париж

10. Сидни

10. Копенхаген

В същото време либийският Триполи и сирийската столица Дамаск остават най-евтините градове в света. Сред градовете с най-ниска цена на живот са още най-големият град на Казахстан Алмати и столицата на Узбекистан Ташкент.

161. Коломбо

161. Бангалор

161. Алжир

164. Ченай

165. Ахмедабад

166. Алмати

167. Карачи

168. Ташкент

169. Тунис

170. Техеран

171. Триполи

172. Дамаск

Междувременно популярният международен туристически портал Lonely Planet публикува класация на най-добрите градове в света за посещение през 2022 г., като списъка оглави новозеландският Оукланд.