Ню Йорк е на път да стане първият град в САЩ с такси за задръствания за шофьорите, влизащи в централния бизнес район, след като служителите на обществения транспорт одобриха взятка от 15 долара за повечето шофьори, които се насочват към част от Манхатън, пише Associated Press.

Членовете на борда на Metropolitan Transportation Authority гласуваха в сряда зелена светлина за плана за ценообразуване на задръстванията, който се очаква да влезе в сила през юни. Бордът одобри само незначителни промени в план, представен на обществеността преди месеци, и отхвърли исканията за изключения от десетки групи пътуващи.

Гласуването разрешава такса от 15 долара за повечето пътнически превозни средства, които влизат в Манхатън на юг от 60-та улица, зона, която е южно от Сентръл парк, през деня. Таксите са по-високи за по-големи превозни средства и по-ниски за късно вечерно влизане в квартала, както и за мотоциклети.

Поддръжниците на новите такси казват, че това ще накара повече хора да използват обществен транспорт, ще намали задръстванията, за да ускори обществените автобуси и превозните средства за спешна помощ, ще намали замърсяването и ще събере пари, необходими за подобряване на системата на метрото.

Щатският законодателен орган одобри пътните такси през 2019 г., задължавайки програмата да набира 1 милиард долара годишно за финансиране на системите на общественото метро и автобуси за 4 милиона ежедневни пътници в града. Той също така установи границите на зоната, която обхваща най-натоварената част на града, и намали ранните предложения за включване на района до 86-та улица. Пандемията и липсата на федерално регулиране спряха проекта временно.

Пътните такси ще варират в зависимост от времето на деня и размера на превозното средство, вариращи от ,75 за мотоциклети, пресичащи през нощта, до за автобуси и камиони с ремаркета за разглеждане на забележителности през деня. Нощният период започва от 21:00ч. до 05:00 ч. през делничните дни и от 21:00ч. до 9 сутринта през почивните дни.

Посетителите без E-ZPasses - устройство, което събира информация за таксите от разстояние - ще плащат повече. И както при мостовете, четците на регистрационни номера се очаква да идентифицират други шофьори, така че да могат да бъдат таксувани по пощата.

Такситата ще таксуват пътниците по 1,25 долара на пътуване, което преминава през зоната, докато базираните на приложения пътувания ще таксуват 2,50 долара.

Гласуването в сряда последва двумесечен обществен коментар, в който над 100 категории шофьори поискаха да бъдат освободени от пътните такси. Те варираха от малки групи като притежатели на дипломатически регистрационни номера до големи групи като жители на съседните щати Ню Джърси и Кънектикът. Пътуващите от други щати и квартали вече плащат такси за мостове и тунели до остров Манхатън, а таксата за задръствания ще бъде върху това.

Но приходите от 1 милиард долара, предвидени от държавния закон, означават, че премахването на таксите за една група би увеличило цената за всички останали, така че повечето искания за изключения не бяха удовлетворени.

Някои изключения оцеляха, включително безплатен пропуск за превозни средства за спешна помощ, специализирани градски превозни средства и автобуси с редовни обществени маршрути или договори за градски училища. Превозните средства, превозващи хора с увреждания и определени пътници с ниски доходи, също получават пропуск. Шофьорите с ниски доходи имат право на отстъпки и данъчни кредити.

Планът на Ню Йорк предизвика съдебни дела от собственици на малък бизнес и щата Ню Джърси.

Ако планът оцелее при тези правни предизвикателства, Ню Йорк ще стане първият град в САЩ, който прилага схема за таксуване на задръстванията. Такива схеми са въведени в Лондон, Стокхолм, Милано и Сингапур.

През 2017 г. властите във Вирджиния въведоха система за таксуване, за да намалят задръстванията по време на час пик на междущатска магистрала 66 близо до Вашингтон, окръг Колумбия.