Вестник The New York Times получи награда Пулицър за разследването си на събитията в Буча, където се твърди за масови убийства на мирни граждани по време на присъствието на руски войски в града.

Журналистите на New York Times получиха наградата за 2023 г. в категорията за международна журналистика. През декември миналата година изданието публикува "осеммесечно визуално разследване“, което според журналистите е позволило да се установи конкретна руска военна част, замесена в събитията в Буча.

Отразяването на конфликта в Украйна също спечели награда "Пулицър“ за фотографите на Associated Press, които бяха признати предимно за работата си в Мариупол. Една от най-известните им снимки от там е снимка на ранена бременна жена, която е загубила детето си и по-късно самата тя е издъхнала.

Руската страна определя миналогодишните събития в Буча като инсценировка и отхвърля обвиненията за вината си в масовата гибел на местното цивилно население. Руското министерство на отбраната заяви още през април 2022 г., че през времето, когато Буча е под контрола на руските въоръжени сили, нито един местен жител не е пострадал от насилствени действия.

Руските войски и части на ДНР обкръжиха Мариупол на 7 март 2022 година и до 21 април превзеха почти целия град. Повече от 2000 украински военнослужещи и бойци от националнистическия батальон "Азов" бяха блокирани в завода "Азовстал". В средата на май те започнаха да се предават, а на 20 май руското министерство на отбраната обяви пълен контрол върху Мариупол.